Oldalletöltések száma: 8201154
2019. február 18. hétfő 03:35,
Bernadett napja van.

Izzadunk a hőségben, de vannak, akiknek ehhez még meleg sem kell

izzadt iontophoresismachine comAz ember a kánikulában úgy érzi, hogy ezt már nem is lehet kibírni és még az árnyékban is ömlik róla a víz. De tulajdonképpen ez jó, hiszen az izzadás hűti a testét, ráadásul a sporttal foglalkozó szakemberek tudják, hogy az edzettség egyik ismeretető jele, ha a sportoló a bemelegítés közben könnyen megizzad. Az izzadást tehát sokféleképpen értékelhetjük, bár néha nagyon kellemetlen perceket is tud okozni.

   Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat, amely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát. Láz, meleg környezeti hőmérséklet, testmozgás, stressz, csípős ételek hatására fokozódik a verejtékezés, ezáltal csökken a test hőmérséklete – írta a Webbeteg.hu.

   A testfelszínen lévő mintegy hárommillió verejtékmirigy legnagyobb számban a tenyereken, talpakon, homlokon és a hónalj területén található, ezért az izzadás is ezeken a helyeken a legjelentősebb. A túlzott izzadás, más néven hiperhidrózis egy olyan kellemetlen egészségügyi probléma, ami a felnőtt lakosság 3%-át érinti.
   A hiperhidrózisban szenvedő páciensek nemcsak normál esetben, tehát a testhőmérséklet emelkedése esetén izzadnak, hanem ettől eltérő élethelyzetekben, például akár klimatizált helyiségben vagy teljes nyugalomban is. A túlzott izzadás igen sok kényelmetlenséget okoz az érintetteknek, akiket az esetek túlnyomó részében nem csupán testileg, hanem lelkileg is megvisel a betegség. Sokan azt sem tudják pontosan, hogy kihez fordulhatnak a problémájukkal, ezért a hatékony kezelési lehetőségekről sem szereznek tudomást. Pedig a fokozott izzadással nem kell együtt élni, hiszen van rá hatékony orvosi megoldás.
   A túlzott izzadásnak két formáját különíthetjük el: a primer (elsődleges) és a szekunder (másodlagos) formát. A primer hiperhidrózist a verejtékmirigyek túlműködése okozza. A tünetek általában már serdülőkorban jelentkeznek, és családi halmozódás is gyakran megfigyelhető. Legtöbbször bizonyos testtájakra korlátozódik az izzadás, de egyes esetekben az egész testet érintően is jelentkezhet.
   Szekunder hiperhidrózis esetén a fokozott izzadás csupán egy tünet, tehát ilyenkor a háttérben egy lappangó vagy akár súlyos betegség is állhat, például fertőzés, daganat, ideggyógyászati vagy hormonális rendellenesség, esetleg bizonyos gyógyszerek szedése is okozhatja. Ugyanakkor kiválhatják bizonyos állapotok is, például a hormonális változásokkal járó menopauza vagy terhesség.
   A fokozott izzadás egyértelműen rontja a betegek életminőségét és negatívan befolyásolja mindennapjaikat. A folyamatos szégyenérzet miatt érzelmileg sérülhetnek, szociális, beilleszkedési problémáik alakulhatnak ki. Sokan boldogtalanok, lehangoltak lehetnek a fokozott izzadás kellemetlen tünetei miatt, akár szorongás vagy depresszió is kialakulhat. Az érintettek általában emiatt orvoshoz is nehezen vagy későn fordulnak, pedig egy megfelelő kivizsgálás és a szakember által meghatározott gyógymód következtében a kellemetlen jelenség megfelelően kezelhetővé válik – derül ki a Webbeteg.hu írásából.