Oldalletöltések száma: 8201063
2019. február 18. hétfő 03:16,
Bernadett napja van.

A zöld ruha felkeltheti a pókok figyelmét

landzsas farkaspok mapsights comBár a tudósok már nagyon sok mindent kiderítettek a környezetünkben élő állatokról, az emberek jelentős része inkább tévhitekkel él a rovarok, nagyobb állatok képességeit illetően. Például a legtöbben úgy tudják, hogy a kutyák nem látnak színeket, ahogy a pókok sem. Mindkét állítás hamis.

   Eddig azt hitték a kutatók, hogy a pókok számára egyáltalán nem fontos a színérzékelés, hiszen egyébként is csak kétfajta színt látnak. Egy friss kutatás viszont most kimutatta, hogy a farkaspók nőstényeknél is egy kicsit, a hímeknél meg aztán nagyon számít a színlátás, szemük sajátosságai miatt főként a zöld – írta a 24.hu.

   A hím pávapók csodálatos színeivel és táncával hívja fel magára a nőstények figyelmét. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a legtöbb pókfajjal ellentétben ez az állat látja a színeket, nagyjából úgy, mint mi. Ezért is olyan fontos a hímek kicicomázott külseje a nőstények számára.    A Cincinnati Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ugyanez elmondható-e a kevésbé izgalmas színű rokonukról, a farkaspókokról, ezért megvizsgálták, hogy a hímek és a nőstények hogyan viszonyulnak a különböző színekhez.
   A farkaspókok a sarkvidékek kivételével az egész világon megtalálhatók. Európában körülbelül 70 farkaspók-faj él, Észak-Amerikában 125. Egyik-másik meglehetősen ritka, azonban egyik sem veszélyeztetett. Általában sárgásbarna színük van, ami logikusan azt jelentené, hogy az állatoknak nem fontos a színérzékelés, pedig az Amerikai Arachnológiai Társaság éves gyűlésén ismertetett kutatásból az derült ki, hogy a hímek kifejezetten érzékenyek a zöld színre.
   A négy pár szemmel rendelkező farkaspókok nem úgy látnak, mint mi. Az emberi szem háromszínű látást tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a benne található csapok (kék receptorok, zöld receptorok, és sárga receptorok) a fény különböző hullámhosszaira reagálnak a legérzékenyebben.    A kék receptorok a rövid hullámhosszra, a zöld a közepes hullámhosszra, a sárga pedig a hosszú hullámhosszra érzékeny. A farkaspókok azonban csak két szín hullámhosszát érzékelik: a zöldét és az ultraibolyáét.
   A kutatók azt figyelték meg, hogy mennyire fontos ez a színlátás a szaporodás szempontjából, ezért videókat mutattak udvarló hím farkaspókokról a kutatásban résztvevő hímeknek és nőstényeknek (a laboratóriumban 1200 pók él), és mindig máshogy manipulálták a felvételek színösszetételét. Kiderült, hogy a nőstények érzékenyebbek voltak arra, hogy mekkora volt a kontraszt a pók és a háttér között, a hímeket viszont a színek is érdekelték, már amennyiben volt közöttük zöld.
   A hímeknek egyébként azért mutattak a nőstényeknek udvarlási táncot járó hímeket, mert a természetben is gyakran előfordul, hogy a háttérben figyelnek, és ellopják a náluk sikeresebb egyedek táncmozdulatait. Most is érdeklődéssel figyelték a videókat, főleg akkor, ha a zöld szín is megjelent rajtuk. A nőstényeknek a szín kevésbé, a kontraszt már inkább érdekelte.
   A kutatóknak arra is sikerült rájönniük, hogy a farkaspókok színérzékelése az évszakok váltakozásával változik. Ahogy zöldülnek a fák, a pókoknak kicsit élesebb, kontrasztosabb látásra van szükségük ahhoz, hogy a sok zöldből ki tudják venni a részleteket. A kutatás tanulsága azonban számunkra nem ez, hanem inkább az, hogy ha nem szereti a pókokat, kerülje a zöld színt, a hímek ezt ugyanis könnyebben kiszúrják – olvasható a 24.hu írásában.