Oldalletöltések száma: 8201271
2019. február 18. hétfő 04:05,
Bernadett napja van.

Gyorsan kaphatunk napszúrást, jobb inkább megelőzni

napszuras afcurgentcaredanbury comTöbbször elmondtuk már, de van, amit nem árt ismételni. Ha az ember fedetlen fővel tartózkodik a tűző nyári napon, igen gyorsan megérezheti, hogy valami nincs rendben vele. Köznyelven azt mondjuk, hogy felforrt az agyvizünk, pedig inkább egy kiadós napszúrást kaptunk.

   A tűző napon való hosszabb tartózkodás hatására a testben és a fejben is megemelkedik a hőmérséklet, ami a testhőmérsékletet meg is haladja. Ennek következtében megnő a koponyaűri nyomás és az agyhártya izgalmi állapotba kerül – derül ki a Napidoktor.hu információjából.

   A test és fej fokozott felmelegedése bizonyos esetekben még gyakoribb, például elégtelen folyadékbevitel, fizikai megterhelés, túlöltözés esetén, de egyes gyógyszerek is hajlamosítanak és egyéni érzékenységek is lehetnek a háttérben. A csecsemők védelme különösen fontos. Akinek már volt napszúrása az tudja, hogy milyen kellemetlen és akár életveszélyes panaszok léphetnek fel.
   A napszúrás tipikus tünete a fejfájás, szédülés, hányinger, kábultság. Jellemző a fény kerülése, és a magas, akár 39-40 fokos testhőmérséklet is. Súlyosabb esetben a fejfájás mellett a tarkó merevsége, eszméletvesztés és tudatzavar is felléphet. A napszúrás megelőzhető azzal, ha nem tartózkodunk hosszabb ideig fedetlen fejjel a tűző napon, de ha ez elkerülhetetlen, viseljünk világos színű kalapot vagy sapkát. Nagyon fontos e megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Szinte természetesnek tűnik, mégis sokan nem tartják be, hogy kisgyermekeket és csecsemőket ne tegyük a tűző napra és játék közben is figyeljünk rájuk, hogy inkább az árnyékos helyen játsszanak. Autóban ügyeljünk a megfelelő árnyékolásra, hosszabb utazás esetén gyakrabban álljunk meg és fogyasszunk folyadékot.
   Persze a baj azért még megtörténhet és amennyiben valakinél a fent felsorolt súlyosabb tünetek jelentkeznek, nem árt orvoshoz fordulni. A napszúrást pár nap besötétített szobában eltöltött ágynyugalom gyógyítja, ehhez szükséges a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is. A tarkóra elhelyezett vizes borogatás szintén jótékony hatású lehet – ajánlj a Napidoktor.hu.