Oldalletöltések száma: 9230269
2019. június 20. csütörtök 15:57,
Rafael napja van.

Sok nő az interneten veszi az abortusztablettát

abortusztabletta smithsonianmag comVannak országok, ahol igen szigorú törvények tiltják az abortuszt, azt, hogy a nők maguk rendelkezzenek testük felett és Magyarországon is a terhesség a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, meghatározott feltételekkel szakítható meg.

   Világszerte sokan emiatt más megoldást keresnek, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten beszerzett pirulákat használva vet véget terhességének – írta az MTI. Az Euronews.com adatelemzése szerint a luxemburgi, brit és magyar nők a legesélyesebbek arra Európában, hogy előbb-utóbb abortuszon essenek át.

   Politikusok, orvosok és jogvédők azt szeretnék elérni, hogy Skóciához és Waleshez hasonlóan Angliában is engedélyezzék a nők számára, hogy otthon vehessék be a szükséges két pirula közül a másodikat. Jelenleg ugyanis csak a kijelölt klinikákon tehetik meg.
   A BBC közszolgálati hírcsatornája múlt hét kedden sugárzott oknyomozó riportot a témában. Kiderült, a hatóságok az elmúlt három évben több ezer adag ilyen készítményt foglaltak le. A Women on Web nevű, a nőket segítő szolgálat egyik munkatársa pedig elmondta, az elmúlt másfél évben több mint kétezren fordultak hozzá tablettát kérve.
   Legtöbben közülük egyedülálló anyák voltak, akik nem tudtak klinikára vonulni, hogy bevegyék a pirulákat, mert nem volt, aki gondoskodjon a gyerekeikről. Mások egyszerűen azért kerülték meg a jogszabályi előírásokat, mert több száz kilométerre laknak a legközelebbi klinikától.
Walesben és Skóciában a közelmúltban enyhítették az abortusztabletták használatára vonatkozó előírásokat. A skóciai állami egészségügyi szolgálat szerint azóta tízből nyolc nő választja a szer otthoni alkalmazását, és nem nőtt a komplikációk aránya.
   A terhesség ilyen módon való megszakítására a kilencedik hétig van lehetőség. Két tablettát kell bevenni 24-48 óra eltéréssel. Skóciában és Walesben az elsőt, amely blokkolja a terhesség megmaradásához szükséges hormon hatását a klinikán, a másodikat, amely megnyitja a méhszájat és kiüríti a méh teljes tartalmát, ha akarják, otthon. Angliában az előírások szerint mindkettőt klinikán, vagyis a nőknek vissza kell menniük.
   A második szer azonban már akár fél óra elteltével hatni kezd, ami több nő esetében azzal járt, hogy a hazafelé úton kezdődött el a vetélés. A BBC interjúalanyai közül volt, akinél a taxiban vagy valamely tömegközlekedési eszközön, erős görcsökkel, vérzéssel, heveny rosszulléttel. E megalázó és felesleges esetek kiiktatására sürgetik egyre többen a szabályozás lazítását.
Egyes szakértők szerint a jelenlegi angliai szabályozás kockázatos, mert sokan inkább az interneten szerzik be a pirulákat, ami veszélyes lehet. A BBC emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az abortusztabletta otthoni alkalmazását ajánlja.
   Abortuszellenes csoportok azt hangoztatják, hogy a tabletta otthoni alkalmazása triviálissá teszi a terhességmegszakítást, és testi és lelki sérüléseket okozhat a nőknek – írta az MTI.
   Az Nlcafe.hu összefoglalója szerint Magyarországon az abortusztabletta használata nem engedélyezett, regisztrálták ugyan, de forgalomba hozatali engedélyt nem kapott. Ezt azzal indokolják, hogy hazánkban még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű klinikai tapasztalat az abortusztabletta biztonságos használatához. Pedig sokan az abortusztablettát választanák nálunk is a műtét helyett. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult az államtitkársághoz, hogy megtudja, milyen indokokra hivatkozva nem engedélyezik az abortusztablettát, amivel a nők saját testük feletti rendelkezésének jogát vonják kétsége.