Oldalletöltések száma: 9229936
2019. június 20. csütörtök 14:58,
Rafael napja van.

A megfőzött paradicsom már szinte gyógyszer

paradicsomos gomboc hosszabbitas huA paradicsomnak nagyon sok híve van világszerte, idehaza is az egyik legkedveltebb, nyersen, salátában, főzelékekben, szószokban és még százféle módon felhasznált zöldség (gyümölcs), amelynek komoly élettani hatásai is vannak. Igaz, a legtöbben eddig úgy gondolták, hogy a nyers paradicsom az egészségesebb.

   Amerikai kutatók fedezték fel, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír. A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopén betegségeket legyőző hatását, a paradicsom fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata – írta a Napidoktor.hu.

   A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.
   Már közismert a növény és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás. Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban megjelent összeállítást, amely szerint a kutatás kiemeli a paradicsomfogyasztás valamint a rák, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák csökkent kockázatának kapcsolatát. A bizonyítékok azt is sugallják, hogy a paradicsom fogyasztását javasolni kell az előnyei miatt, és mert egyszerű, hatékony stratégia lehet a zöldségfogyasztás általános növelésére – olvasható a Napidoktor.hu írásában.