Oldalletöltések száma: 8698015
2019. április 24. szerda 08:52,
György napja van.

Tünetek esetén indulni kell az orvoshoz

vese elsalvador com

Sajnálatos módon mind több ember küzd vesebetegséggel, és sokan egyelőre még nem tudják, hogy hamarosan szembesülniük kell a lehangoló ténnyel: beteg a veséjük. Megdöbbentő adat, hogy hazánkban a lakosság tíz százaléka, vagyis mintegy egymillió magyar ember krónikus vesebeteg.

   Bizonyos bajokat néma betegségeknek, csendes gyilkosoknak tartanak, mert hosszú ideig nincsenek tüneteik, így sokan nem is sejtik, hogy esetleg nincs minden rendben a szervezetükben. A betegség ezalatt fokozatosan tönkreteszi a szerveket, és amikor végre sikerül azt diagnosztizálni, a károsodás gyakran már visszafordíthatatlan, a szövődmények pedig halálosak is lehetnek – olvasható az Egészségkalauz.hu oldalon.

   Ilyen csendes pusztítónak tartják például a magas vérnyomást, de a vesebetegségeket is. A veséink jóval komolyabb feladatokat látnak el, mint csak a vizelet kiválasztását. Szabályozzák többek között például az elektrolitok egyensúlyát, hatással vannak a vérnyomásunkra, befolyásolják a nátrium-, a kálium- és kalciumháztartást is.
   A vesebetegségre utaló egyik legkorábbi jel lehet a vizeletürítési szokások megváltozása. A kiválasztott vizelet mennyisége és egyéb fizikai jellemzői egyaránt a veséktől függenek, vagyis, ha a vesék nem megfelelően működnek, akkor azt a vizeleten egyértelműen észrevehetjük. Ilyen változás lehet, ha a korábban megszokottnál jóval többször vagy éppen sokkal kevesebbszer használjuk a WC-t anélkül, hogy a folyadékfogyasztási szokásaink változtak volna, tehát nem iszunk többet vagy kevesebbet, mint korábban, ha éjjelente akár többször is fel kell kelnünk, vagy ha gyakran érzünk sürgető vizelési ingert anélkül, hogy valóban sikerülne „kipréselnünk” magunkból pár csepp vizeletet.
   A vizelet sötétebb színe, kellemetlen szaga is árulkodó lehet, akárcsak az, ha a vizelet habos, zavaros vagy véres. Akkor is érdemes kivizsgáltatunk magunkat, ha a vizeletürítés fájdalmas vagy égő érzéssel jár együtt. Az ödémásodás, vagyis a végtagok vagy az arc megdagadása, felduzzadása is lehet vesebetegség jele. A vesék feladata ugyanis, hogy a felesleges folyadékot eltávolítsák a szervezetünkből, megakadályozva ezzel azt, hogy az felgyűljön a szövetekben. Ha a vesék nem működnek megfelelően, akkor ez a felgyűlt folyadék egy idő után igencsak jól látszódhat, például az ujjakon, a boka- vagy csuklótájékon, az arcon vagy a szemek alatt. Az ödémásodás általában könnyen felismerhető arról, hogy az érintett területen az ujjunkkal benyomva rövid ideig látható marad a bemélyedés. A duzzanat mellett fájdalom is jelentkezhet.
   Akkor is érdemes megvizsgáltatni a vesét, ha valaki minden ok nélkül folyton fáradtnak, kimerültnek érzi magát, nehezére esik koncentrálni, esetleg gyakran szédül. A vesék ugyanis egy olyan hormont termelnek, mely a vörösvérsejtek előállításához szükséges. Vesebetegség esetén csökken ennek a hormonnak a mennyisége, vagyis vörösvérsejtből is kevesebb lesz a szervezetben, ami pedig vérszegénységhez vezethet – javasolta az Egészségkalauz.hu.