Oldalletöltések száma: 8697778
2019. április 24. szerda 07:47,
György napja van.

A világ öt vezető államának egyike Magyarország, de emiatt sokan szenvednek

mutet cnn comSzinte nincs is olyan magyar család, vagy baráti kör, ahol valaki ne küzdene éppen a rák valamelyik fajtája ellen. E téren a világ élvonalába tartozunk, az okok még a szakembereket is megosztják, de azért a helytelen táplálkozásunk, mozgásszegény életmódunk, a dohányzás, alkoholfogyasztás és a közéleti, munkahelyi, magánéletbeli stressz nagy valószínűséggel idézheti elő a daganatos megbetegedéseket.

   A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) 2018-ra 18,1 millió új rákos esettel számol, s becslései szerint a daganatos betegek közül 9,6 millióan meg is fognak halni. Minden 8. férfi és 11. nő halálát rák okozza az idén. Magyarország sajnos e téren a legrosszabbak között van, a szervezet jelentése szerint a leginkább érintett országok ugyanis az Egyesült Államok, Magyarország, Dánia, Kína és Új-Zéland – írta az Euronews.com.

   A nemzetközi szervezet hat évvel ezelőtt, 2012-ben közzétett előző jelentésében még „csak” 14,1 millió új rákos esetet és 8,2 millió halálesetet jelzett. Az elhalálozások száma a népesség növekedésével és elöregedésével együtt növekszik, és ebben az is szerepet játszik, hogy a fejlődő országok lakói felveszik azt az egészségtelen, magas kockázatú életstílust – kevés testmozgás, elhízás –, amelyet általában a gazdagabb országokhoz kötnek.
   Az IARC ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megelőzésre irányuló fokozottabb figyelemnek köszönhetően bizonyos rákfajták kockázata csökkent néhány lakossági csoportban. A testedzés, a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás mind a kockázatcsökkentő tényezők között szerepelnek.
   Minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során rákos lesz – állítják a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rák a 21. században a vezető halálokká válik. Az összes új rákos páciens csaknem fele Ázsiában él, és 2018-ban a rák miatti halálesetek több mint fele is ott következik be. Ennek oka, hogy ez a legnépesebb kontinens, másrészt pedig bizonyos típusú rákok itt elterjedtebbek, mint például Kínában a májrák.
   Ugyanakkor Európában diagnosztizálják az összes új rákos beteg 23,4 százalékát, és a kontinensen következik be a globális rákos halálesetek 20,3 százaléka, holott a világ népességének mindössze 9 százaléka él itt. A daganatos betegségek között továbbra is a leggyilkosabb a tüdőrák, amely 1,8 millió halálesethez vezet évente. A nőknél a mellrák okozza a rákos halálozások 15 százalékát, a tüdőrák a 13,8 százalékát, a vastagbélrák pedig a 9,5 százalékát.
   Az IARC szerint a jelenlegi rákstatisztikákon alapuló modellek 2040-re évente 29 millió új rákos esetet jósolnak. A betegségeket megelőző lépések között lehetnek a dohányzással kapcsolatos megszorítások a tüdőrák visszaszorítására, illetve a testmozgás népszerűsítése a vastagbélrák kockázatának csökkentésére. A tanulmány figyelmeztetett arra, hogy egyelőre nem elég hatékonyak és erőteljesek a globális erőfeszítések az emberiség egyik legnagyobb gyilkosa elleni küzdelemben – olvasható az Euronews.com hírportálon.