Papagájkór, nyúlpestis

Vannak olyan betegségek, amelyek a házi kedvencekről átterjedhetnek gazdáikra is.

   Az orvosok az állatokról emberekre terjedő betegségeket zoonózisnak nevezik.

   A zoonózishoz köthető betegségek többségére jellemző, hogy emberről emberre nem, vagy csak ritkán terjednek. A több mint 250 fajta, ilyen eredetű nyavalyát a testi kontaktussal, simogatással harapással, karmolással lehet elkapni. A fertőzésért felelős kórokozók a baktériumok, a vírusok, gombák és paraziták, azaz az élősködő rovarok.
   A macskák által terjesztett toxoplazmózis, ami egyébként az egyik leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Magyarországon, különösen a várandósokat, a legyengült immunrendszerű felnőtteket és a még fejletlen immunrendszerű kisgyerekeket veszélyezteti.
   A toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita fertőzésének tünetei az elsősorban nyaki nyirokcsomó-duzzanatoktól a tartós hőemelkedésen át a vérszegénységig, illetve a szemgyulladásig terjedhetnek. Orsóféreg-fertőzésre utaló jelek lehetnek a láz, a köhögés, a nehézlégzés, de előfordulhatnak súlyos béltünetek, hasi görcsök is. A hüllőket – a szalmonellafertőzés veszélye miatt – ugyancsak tanácsos távol tartani a fent említett rizikócsoporthoz tartozóktól.
   A leggyakoribb, kutyák és macskák által terjesztett betegségek a szalmonella-, a Campylobacter-fertőzés, az orsóférgesség – a népnyelv gilisztának nevezi – a rühösség és az ótvar, amelyek a nem megfelelő higiénés körülmények között tartott négylábú barátainknál fordulhatnak elő.
   Az otthon, kalitkában tartott madarak a papagájkór és a szalmonella kórokozóit adhatják tovább fajtársaiknak és gazdáiknak is. A papagájkór, amelyet baktériumok okoznak, nemcsak érintéssel kapható el, hanem belégzéssel is, hiszen levegő útján is terjed. Egyike azon ritka, állatról emberre terjedő fertőzéseknek, amelyeket egyik ember továbbadhat a másik embernek. A macskáknál és egyes rágcsálóknál gyakori bőrgombásodást ugyancsak elkaphatjuk. Ennek tünete nálunk a fertőzött bőrfelületen jelentkező piros folt, az állaton pedig kopasz, pikkelyező var.
   A bőrön, kötőhártyán át és belégzés útján elkapott nyúlpestis (tularemia) lázzal járó bakteriális fertőzés, amelynek kórokozóját nemcsak házi- és vadállatok, hanem kullancsok is hordozhatják és közvetíthetik. Ez sem terjed emberről emberre.
   A kutyák és a rágcsálók által terjesztett leptospirosist baktériumok okozzák. A fertőzés a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedésével járhat, illetve – súlyos esetben – máj- és veseelégtelenséghez vezethet.