Oldalletöltések száma: 9230225
2019. június 20. csütörtök 15:49,
Rafael napja van.

Okosak a kutyák, de nem annyira

kecskek okosak thebookwood comAkinek van, vagy volt kutyája, tudja, hogy kedvence számtalan dolgot képes megérteni, elsajátítani és ha érdeke úgy kívánja, megértetni. Egyesek szerint ebük akár egyetemen is taníthatna, mások úgy vélik, kedvencük majd' megszólal, olyan okos. És akkor most jöjjön a hidegzuhany.

   Brit tudósok elfogultság nélkül mérték meg különböző állatok intelligenciáját, és arra jutottak, hogy a kutya lehet az ember legjobb barátja, de semmivel se okosabb, mint egy kecske vagy malac – írta a Hvg.hu a Telegraph.co.uk cikke alapján.

   Az Exeteri Egyetem tudósai több mint háromszáz kutatás eredményeit összegezték, más háziállatokkal, valamint ragadozókkal vetették össze a kutyák értelmi képességeit. Az ember legjobb barátja sok egyszerű gyakorlaton helyből elbuktak, mert például egy delfin vagy egy csimpánz felismeri magát a tükörben, míg a kutya nem.
   Más állatok, így a kecske, disznó, delfin és a fóka is könnyedén követi, ha az ember valamire rámutat, tehát ebben sem különleges a kutya. A disznó hozzá hasonlóan szag alapján különbözteti meg az egyes embereket, míg a juh, a galamb és a csimpánz is képes arcról felismerni valakit. Hangjáról a macska ugyanúgy megismeri gazdáját, mint a kutya.
   Nem kivételesek az akadályok kikerülésében sem. A szamár, öszvér és a ló is ugyanolyan jól tájékozódik, a farkasok, mosómedvék és hiénák megtanulják, ha egy madzag meghúzásával juthatnak ennivalóhoz. Eszközhasználatban legalább olyan jók a delfinek, pandák, borzok és egyes medvék, mint a kutyák. Ami pedig az emlékezetet illeti, ott a kutyáké a szamárpad, mert a malac, a galamb és a csimpánz képes felidézni, mi mikor és hol történt, míg az ebeknek ilyen memóriájuk nincs.
   Stephen Lea professzor, a kutatást vezető tudós szerint az eredmények leginkább azt tükrözik, hogy az eddigi vizsgálatok többsége elfogult volt, és eleve azt próbálta bizonyítani, hogy milyen okosak a kutyák, felülértékelve minden sikeres kísérletet – olvasható a The Telegraph írásában, amelyet a Hvg.hu idézett.