Oldalletöltések száma: 9230240
2019. június 20. csütörtök 15:52,
Rafael napja van.

Általában jóindulatú, de nem szép

zsirdagamat qsota comAz emberen idővel sok minden képes kinőni, szemölcstől, anyajegyen át egészen a szőrcsomókig. Némelyik bőrelváltozás csak az esztétikát rombolja, más viszont az egészségre is káros. A lipoma, vagyis a zsírdaganat egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség.

   Aki észrevesz egy csomót a teste bármelyik felületén, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kiderüljön a diagnózis és szükség esetén időben megfelelő kezelést kaphasson – írta a Webbeteg.hu. A lipoma a leggyakoribb kötőszöveti daganat az emberben. Ismertetője, hogy jól elkülönül a környező szövetektől és lassan növekedik.

   A zsírdaganat általában a bőr alatti zsírszövetben alakul ki. Többnyire a karokon, a lábakon és a törzsön jelentkezik, de előfordulhat a nyakon, a fejen és az arcon is. Ritkábban megjelenhet az izmok vagy a belső szervek zsírszövetében is.
   A zsírdaganatok tüneteket csak akkor okoznak, ha nagyra nőnek. Ilyenkor az alattuk lévő idegeket nyomhatják, ami miatt zsibbadás, fájdalom léphet fel az érintett területen. Másrészt a nyomás miatt az adott ínhoz, inakhoz tartozó izomcsoport működése szenvedhet zavart, részleges, az adott izomcsoportot érintő mozgáskorlátozottsághoz vezethet.
   A lipomák kialakulásának és növekedésének okai ma még nem egyértelműen ismertek. Kialakulásukban szerepe lehet öröklődő genetikai tényezőknek, egyes vélemények szerint valamilyen anyagcserezavar következményei lehetnek, mások szerint a máj és az epe nem megfelelő működésének következtében alakulhatnak ki.
   A lipoma jóindulatú daganat, ritkán azonban rosszindulatú tumorrá alakulhat át. Ez az úgynevezett liposzarkóma. A rosszindulatú daganattá való átalakulásnak egyértelmű jelei vannak. A néhány milliméteres daganat hírtelen növekedésnek indul és rövid idő belül nagyméretűvé, akár ökölnyivé változik, az addig fájdalmatlan tumor nyomásra érzékennyé, fájdalmassá válik.
   Amennyiben a lipoma semmilyen panaszt nem okoz, a kezelés egyedül kozmetikai okokból lehet szükséges, és csak sebészi úton lehetséges. Az orvostudomány mai állása szerint nem ismerünk olyan eljárást, vagy gyógyszereket, melyek a lipomák kialakulására vagy növekedésére hatással lennének. Mindenesetre megfigyelések szerint a lipoma eltávolítása után a kávé, a cigaretta, az alkohol, a stressz és a túl zsíros ételek kerülésével megelőzhetjük az újabb zsírdaganatok kialakulását – olvasható a Webbeteg.hu oldalon.