Oldalletöltések száma: 8697253
2019. április 24. szerda 04:48,
György napja van.

Úgy pusztítjuk a természetet, mintha nem lenne holnap, de persze így nem is lesz

vilagvege news mit eduAz közismert tény, hogy az emberi faj a legnagyobb környezetátalakító a Föld történetében, de e megállapítástól mi, emberek nemigen lehetünk büszkék, mert környezetalakításunk fajok tömegének kihalásához, bolygónk vizeinek, levegőjének mérgezéséhez vezetett.

   A civilizációt fenyegető vészhelyzetre hívja fel a figyelmet a WWF új Élő bolygó jelentése, amelyen 59 kutató dolgozott a világ minden tájáról. Az új becslés szerint az emlős, madár-, hal- és hüllőfajok populációinak 60 százaléka pusztult ki 1970 óta az ember miatt – írta a Qubit.hu.

   Az emberi populáció olyan sebességgel habzsolja az erőforrásokat és az élelmet, hogy gyorsuló ütemben pusztul az élővilág, amelytől egyébként a tiszta levegő és víz léte is függ. Ahogy Mike Barrett, a WWF (Természetvédelmi Világalap) tudományos és környezetvédelmi részlegének ügyvezetője mondta: alvajárásban haladunk a szikla széle felé. Példaként említette, hogy ha az emberi populációból akarnánk 60 százalékot eltüntetni, ki kellene ürítenünk Észak- és Dél-Amerikát, Afrikát, Európát, Kínát és Óceániát.
   Sok tudós úgy gondolja, hogy már a hatodik tömeges kihalás korát éljük, de ez az első, amelyet egyetlen faj, a Homo sapiens idéz elő. Friss elemzések szerint az ember a civilizáció kezdeteitől fogva az emlős fajok 83 százalékát, a növényfajok mintegy felét irtotta ki, és ha most egy csapásra abbamaradna a pusztítás, a természetnek akkor is 5-7 millió évébe telne, hogy helyrehozza a dolgot.
   A WWF-féle Élő bolygó index (Living Planet Index) emlősök, madarak, halak, hüllők és kétéltűek összesen 16 704 populációjának adatait követi nyomon, hogy láthatóvá váljék a gyorsan romló trend. A 4000 fajt tartalmazó adatbázis alapján 1970 és 2014 között a populációk mérete átlagosan 60 százalékkal csökkent. Négy éve 52 százalékos volt a csökkenés, a vadvilág enyészete gyakorlatilag változatlan ütemben folytatódik – olvasható a Qubit.hu írásában.