Oldalletöltések száma: 8697208
2019. április 24. szerda 04:44,
György napja van.

Kókuszolajtól remélhetjük az emberre kevésbé ártalmas rovarirtó szert

kokuszzsirAhogy változik a klíma, úgy kell megküzdenünk korábban nem látott ellenfelekkel, napjaink szavával élve: migránsokkal, mert hol a harlekin katica, vagy a koreai szúnyog, hol az ázsiai poloska inváziója okoz fejfájást. Mindez nem csak magyar gond, így van a világ számos országában és mindenki úgy védekezik a bevándorlók ellen, ahogy tud.

   Az USA Mezőgazdasági Hivatalának új felmérése szerint a kókuszolaj egyik vegyülete hatékonyabban tartja távol a vérszívó rovarokat mint a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid), amely az egyik leggyakrabban használt rovarriasztó – írta a Nature.com cikke nyomán az Arsration.hu.

   A rovarűzőszerek az egyik leggyakoribb eszközei a rovarok által hordozott betegségek és a csípéseik okozta kellemetlenségek elkerülésének. Az elmúlt 60 évben a DEET volt a leghatékonyabb ilyen szer, mind hatását mind pedig annak időtartamát tekintve, azonban a fogyasztók és a törvényhozók körében is egyre nagyobb veszélyforrásnak tekintik a szintetikus rovarűző és irtó szerek használatát. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak a természetben is előforduló vegyületek használata.
   A legújabb kutatásban sikerült azonosítani egy, a kókuszolajban előforduló zsírsavat, amely az eredmények szerint több rovarfaj – szúnyogok, kullancsok, bögölyök és poloskák – ellen is tartós és hatásos védelmet biztosít. A vizsgálatok szerint a bögölyök és poloskák ellen akár két hétig, amíg a kullancsok ellen legalább egy hétig képes védelmet nyújtani a szer. Ezen felül a vegyület nagy koncentrációban történő felvitele a szúnyogok ellen is helyi védelmet biztosít.
   A kutatók elmondása szerint egyre több ember használ növényi alternatívákat a DEET-vel szemben, viszont a jelenleg használt növényi hatóanyagok csak nagyon rövid ideig fejtik ki hatásukat, így használatuk nem praktikus – derül ki a Nature.com írásából.