Oldalletöltések száma: 8697888
2019. április 24. szerda 08:15,
György napja van.

Még ma sem lenézendő ellenfél a nátha

natha gyerek himama comCsak egy kis nátha, legyintenek az emberek, ha megfáznak, köhögnek, tüsszögnek, de még nem dönti őket ágynak  a fertőzés. A náthának, a közbeszédben megfázásnak azokat a betegségeket nevezzük, amelyeket a felső légutakban vírusok okoznak. Persze más a nátha a felnőtteknél és más a gyerekeknél.

   A náthának is lehetnek szövődményei, ezért ha romlik a gyermek általános állapota, orvoshoz kell vinni – közölte dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász szerdán az állami hírtévében. A szakember azt mondta, ha csak olyan felső légúti tünetek vannak, mint az orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, akkor a náthát tüneti szerekkel és bő folyadékkal otthon is lehet kezelni.

   Amennyiben ez az állapot romlik, bágyadtság, sokáig tartó láz jelentkezik, akkor lehet szövődményre, komolyabb megbetegedésre gondolni, és érdemes orvoshoz fordulni – tette hozzá a szakember. Gyerekeknél gyakori szövődmény lehet a középfül-, az arcüreg-, a hörgő- és a tüdőgyulladás.
   A krupp a gége alatti legszűkebb területet támadja, amitől az begyullad, és húzó jellegű légzést, ugatva köhögést okoz. Hideg időjárás esetén ilyenkor ablakot kell nyitni, vagy felöltöztetve ki kell vinni a gyermeket a levegőre, mert a hideg csökkenti a duzzadást, és könnyebb lesz a légzés. Súlyosabb esetekben hat hónapos kor alatt, és akár éjszaka is orvoshoz kell fordulni – hívta fel rá a figyelmet dr. Bánfi Andrea.