Oldalletöltések száma: 8697942
2019. április 24. szerda 08:26,
György napja van.

Csak néhány szem gyógyszer és visszatér a fiatalság?

idos fiatal no tukorben mtmtv infoAmikor egy idősödő ember a tükörbe néz, bizonyára örömmel venné, ha a kora ellenére onnan fiatalabb tükörképe nézne vissza rá. Az öregedés megállítása, visszafordítása egyelőre ma még csak a mesék birodalmában lehetséges, bár éppen a napokban ismertettek egy tanulmányt, amely szerint talán már nem is mese a visszafiatalodás.

   Számos betegség kezelhető az azithromycin nevű, viszonylag enyhe antibiotikummal, amely komoly szerepet játszhat a cisztás fibrózisban szenvedők életének meghosszabbításában. Az angliai Salford Egyetem kutatói egy különös mellékhatásra is rábukkantak e szerrel kapcsolatban – írta a Hvg.hu az Aging-us.com portálon ismertetett tanulmány alapján.

   A kutatók kiderítették, hogy az említett antibiotikum az életet is meghosszabbíthatja, ugyanis elpusztítja az öregebb, osztódásra képtelen sejteket, amelyeket számos időskori betegséggel, például a rákkal, demenciával, szív- és érrendszeri elváltozásokkal hoztak már kapcsolatba.
   Michael Lisanti professzor és csapata fiatalabb és öregebb bőrsejteket és tüdőszöveteket tett ki DNS-károsító hatásoknak, majd azithromycinnel és a mandulagyulladásra, illetve tüdőgyulladásra használt roxithromycinnel kezelte ezeket. Kiderült, hogy már egy egyszeri kis dózisú azithromycin is megölte az öreg, károsodott sejtek 97 százalékát, míg az egészségesek tovább működtek. A másik antibiotikumnál 70 százalékos volt ez az eredmény, igaz, a roxithromycin néha az egészséges sejteket is támadta. Kiderült, hogy az antibiotikumok egyfajta öngyilkosságra késztetik az öreg sejteket, miközben leállítják energia-ellátásukat – írta a Hvg.hu.
   Azt egyelőre nem ajánljuk, hogy a korosodó emberek ilyen céllal kérjenek orvosuktól antibiotikumot, hiszen még számtalan kísérletnek kell bizonyítani a mostanában felfedezett hatást. Arról nem is beszélve, hogy bár lehet, visszafiatalodnának tőle az emberek, vagy legalábbis lassulna az öregedésük, de a szer egyéb mellékhatásai meg másfajta bajokat idézhetnek elő. Szóval csak türelem!