Oldalletöltések száma: 8697892
2019. április 24. szerda 08:16,
György napja van.

Átlépett az emberiség egy újabb határt, génmódosított babák születtek

genmodositott gyerekek youtube comA napokban az egyik tévécsatornán igen komoly emberek arról beszéltek, hogy a világ két vezető nagyhatalma között szoros együttműködés van a Földön élő földönkívüliekkel kapcsolatban. Ez a cikkünk megjelenéséig még nem verte ki a biztosítékot az emberek között, nem okozott pánikot, kérdés, hogy az a hír, miszerint már klónozott emberek is élnek közöttünk, milyen érzelmeket vált majd ki.

   A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – közölte Ho Csiankuj kínai kutató egy Youtube-videóban. A felvétel szerint a két kínai ikerlány, akiket Lulunak és Nanának neveznek, sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák – írta a Világgazdaság az MTI híre nyomán.

   A hír szerint a sencseni tudós a megtermékenyített petesejteken hajtott végre génszerkesztést annak érdekében, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, egyetlen gént sem változtattak meg, kivéve egyet, a CCR5-t, amelyet eltávolítottak a HIV-fertőzés megelőzése érdekében. Tanulmány az erősen vitatott eljárásról egyelőre nem jelent meg. A videón elhangzott, hogy munkájával olyan babákat akart teremteni, akik nem szenvednek betegségektől, „nem megrendelt szemszínű és intelligenciájú dizájner-gyerekeket”
   A szülők és a csecsemők kilétét titokban tartják, a kutató csak annyit mondott, hogy az apa HIV-fertőzött és szerette volna, ha a gyerekeit megóvhatja a diszkriminációtól. Ho Csiankuj bejelentése élénk visszhangot váltott ki. Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka felelőtlen kísérletezés embereken.
   Az AP amerikai hírügynökség készítette videón elhangzottakat egyelőre nem bizonyították, de több szervezett, amely az eljáráshoz köthető, többek között a kórház is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz – derül ki a Vg.hu írásából.
   Bár az eljáráshoz ismereteink szerint már rendelkezésre áll a szükséges tudás és technológia, mégsem lehetünk biztosak abban, hogy nem egy álhírrel állunk szemben. Amennyiben a hír igaz, akkor viszont igen sok etikai, jogi és más kérdésre kell majd választ adniuk a kutatóknak és az eljárást valamikor engedélyező kormányoknak.