Oldalletöltések száma: 8697993
2019. április 24. szerda 08:43,
György napja van.

Macska és kutya is lehet cukorbeteg, a gazda dolga, hogy ezt felismerje

kutya macska kover amazon comHa bizonyos betegségekről, mint például a rákról, ízületi bántalmakról, vagy éppen a cukorbetegségről esik szó, az emberek hajlamosak csak emberi bajokként kezelni ezeket, holott házi kedvenceink, a kutyák, és macskák is veszélyeztetettek.

   A cukorbetegség kialakulásnál a leggyakoribb kockázati tényezők a kor, az elhízás és a genetikai adottságok, mert bizonyos fajták jobban ki vannak téve e betegség veszélyének, köztük számos közkedvelt fajta is – olvasható a Háziállat.hu írásában.

   Veszélyeztetettek például a tacskók, labradorok, a west highland terrierek, de a szamojéd, tibeti és cairn terrier is a leginkább érintett kutyafajták e téren, míg a népszerű macskafajták közül a burmai, az orosz kék, a norvég erdei macska, az európai rövid szőrű és az abesszinek hajlamosak a betegségre. S bár jelenleg a diabétesz nem gyógyítható, megfelelő kezelés mellett a cukorbeteg kisállatok is boldog, egészséges és aktív életet élhetnek.
   A cukorbetegség a kisállatok körében sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a betegség a kutyák 0,15 százalékát, és a macskák 0,58 százalékát érinti. A legveszélyeztetettebbek a 9 évnél idősebb macskák, de a betegség fiatalabb állatok körében is előfordul. Míg a macskák esetében a kandúrok sokkal gyakrabban lesznek cukorbetegek, mint a nőstény macskák, a kutyák esetében ez pont fordítva van: a cukorbeteg szukák száma csaknem háromszor nagyobb a kanokénál. A kisállat-cukorbetegségnek két típusa létezik. Az 1-es típus esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ami megnehezíti a szervezet számára a glükóz feldolgozását. A 2-es típusú cukorbetegség esetében relatív inzulinhiányról van szó. Az inzulin egy hormon, amely lehetővé teszi a sejtek számára, hogy felszívják a glükózt, ami a szervezet egyik fő energiaforrása. Megfelelő inzulinműködés nélkül a sejtek éhezni kezdenek, ez pedig számos rendellenességhez vezethet. A szervezet elkezdi kimosni a véráramból a glükózt a vizeleten keresztül, ez okozza a cukorbetegség elsődleges klinikai tünetét, a túlzott szomjúságot és a gyakori vizelést.
   Megfelelő kezelés hiányában a cukorbetegség tünetei a kellemetlentől a nagyon súlyosig terjedhetnek. Michał Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője szerint a kisállat-tulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy fel tudják ismerni a cukorbetegség tüneteit, mert ez lehet az első lépés a diagnózis, majd a megfelelő kezelés felé. Ha azt veszik észre, hogy kedvencük több vizet iszik a szokásosnál, gyakrabban vizel és előfordulnak a lakásban vizelések, ha gyakran éhes, de mégis megtartja, vagy akár veszít is a súlyából, száraz és fénytelen a szőre vagy többet alszik és kevésbé aktív, akkor feltétlenül forduljanak állatorvoshoz, hogy felmérjék a diabétesz veszélyét.
   A leggyakoribb kockázati tényezők hasonlók az ember és az állatok esetében: a kor, a genetikai adottságok és a túlsúly a cukorbetegség leggyakoribb okai között szerepel. A macskák esetében további kockázati tényezők lehetnek még a mozgásszegény, benti életmód, akárcsak a rendszertelen étkezés mozgáshiánnyal kombinálva. Mivel a genetikai adottságok a leggyakoribb kockázati tényezők közé tartoznak, bizonyos fajták esetében gyakrabban alakul ki cukorbetegség – derül ki a Háziállat.hu összeállításából.