Oldalletöltések száma: 9230377
2019. június 20. csütörtök 16:14,
Rafael napja van.

Ha már a keresztrejtvény nem segít, jöhet a narancslé

narancsle thoughtco comHasználd, vagy elveszíted címen a napokban írtunk arról, hogy az eddigi közhiedelemmel szemben, bár szórakoztató, mit sem ér a keresztrejtvényfejtés a demencia, az időskori elbutulás ellen. Persze azért ezt ne vegyük készpénznek, meglehet hamarosan jön erre is egy cáfolat egy másik kutatócsoporttól. Addig is javasoljuk, hogy az idősek igyanak narancslét. Nem, nem ment el az eszünk.

   Napi egy pohár narancslé csaknem 50 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai kutatás amerikai kutatás szerint. A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 1986 és 2002 között kísérték figyelemmel csaknem 28 ezer amerikai férfi gyümölcs- és zöldségfogyasztását és kognitív (megsimerő) funkcióit. A résztvevők a kutatás kezdetekor átlagosan 51 évesek voltak.

   A vizsgálatban részt vevők étkezési szokásait kérdőívvel mérték fel, amelyet négyévente tölttettek ki. A kutatás eredményei szerint a napi egy kis pohár narancslét elfogyasztó férfiaknál 47 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint egy pohár narancslét ittak havonta. Egy másik fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a legtöbb zöldséget fogyasztó férfiaknál 34 százalékkal kisebb esélye volt az emlékezet hanyatlásának.
   Az idős korban kialakuló demencia a kognitív képességek és az emlékezet hanyatlásával jár, és egy idő után a mindennapi teendők elvégzésében is akadályozza a pácienst. A becslések szerint 2015-ben világszerte 46,8 millióan éltek demenciával, de a londoni központú Nemzetközi Alzheimer-betegség Kutató nonprofit szervezet 2050-re 131,5 millió beteget vetít előre.