Oldalletöltések száma: 9230159
2019. június 20. csütörtök 15:39,
Rafael napja van.

Nem csak nátha, allergia okozhatja az orrdugulást

orrdugulas homeremediesweb comTelente nagyon sokan tapasztalják, hogy milyen az, amikor nem kapnak rendesen levegőt, mert eldugult az orruk. Mindez különösen kellemetlen éjszakánként, amikor az orrdugulás a pihenést, alvást is megnehezíti, Ilyenkor mindenki megpróbál valamilyen, a családban már bevált szert alkalmazni, pedig az okokat sem ártana megismerni. Sokaknál az orrdugulás ugyanis nem kötődik évszakhoz, náthához.

   Orrdugulást a nátha mellett, az allergia is kiválthat, sok esetben mégsem ez áll a jelenség hátterében. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert a túlzott orrcsepphasználat csak tovább ront a már meglévő tüneteken – írta a Webbeteg.hu.

   Az orrüreg elsődleges feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása, tisztítása, amelyhez nagy nyálkahártya felületre van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Ez az erekben bővelkedő nyálkahártya az, amely a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat-növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.
   Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, igy az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken.
   A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával éppen az ellenkező hatás érhető el. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a felemás helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.
   A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások lehetnek. Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.
   Az orr-melléküregek gyulladásának hátterében, rendszerint felsőlégúti fertőzés, általában nátha áll, de szénanátha és a felső fog gyökerének gyulladása is okozhatja. Az orrdugulás kezelése ilyen esetekben a kiváltó okok megszüntetésével valósulhat meg. A polipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében pedig a polipok eltávolítása, az orrkagyló kisebbítése játszik központi szerepet – írta a Webbeteg.hu.