Oldalletöltések száma: 9230399
2019. június 20. csütörtök 16:17,
Rafael napja van.

Az egykori unikornis parányit másként nézhetett ki, mint mai bolti utódja

unikornis sziberiai theconversation comManapság az unikornisok idejét éljük. A csodaállat éppúgy megtalálható a szupermarket játékkínálatában, mint étterem, vagy más szolgáltató neveként. Az unikornis tulajdonképpen egy egyszarvú, ló alakú állat, amelyről eddig úgy tudtuk, csak a mesékben élt.

   Pedig mint nemrégiben kiderült, a modern ember idejében is élt még a szibériai unikornis, egy kihalt orrszarvú faj, amely legalább 39 ezer évvel ezelőttig létezett, azaz jóval tovább, mint azt eddig vélték – derül ki az MTI híréből. Igaz, tesszük hozzá, ez az unikornis nagyon nem hasonlít a mesebeli unikornisokhoz.

   Az állat hosszú tülköt viselt az orrán. Új bizonyítékok szerint a megtermett állat valószínűleg azért halt ki, mert túl válogatós volt táplálkozáskor – olvasható a BBC hírportálján. A tudósok szerint, ha sikerül többet megtudni az Elasmotherium sibericum orrszarvúféle kihalásáról, az segíthet megmenteni a Földön még élő rinocéroszokat.
   A becslések szerint a négy tonnát nyomó, fején különleges tülköt viselő állat egészen 39 ezer évvel ezelőttig, egy időben élt a Földön a modern emberrel. Eddig úgy vélték, az Elasmotherium sibericum 200-100 ezer éve kihalt.
   Huszonhárom példány maradványainak radiokarbonos kormeghatározása alapján a tudósok arra jutottak, hogy a jégkorszaki óriás egészen 39 ezer évvel ezelőttig létezett Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.
   Első alkalommal vontak ki ősi rinocérosz DNS-t is, amelyből kiderült, hogy a rinocéroszok modern csoportjától mintegy 40 millió évvel ezelőtt vált el. A kutatók megvizsgálták az állatok fogait, és megállapították, hogy erős, száraz füvet legeltek.
   Az egyszarvú rinocérosz étrendje okozhatta kihalását is. Amikor a Föld kezdett felmelegedni, és mintegy 40 ezer éve befejeződött a jégkorszak, a füves területek zsugorodni kezdtek, a kihalás szélére sodorva a szibériai állatot. Több száz nagy emlősfaj tűnt el az utolsó jégkorszakot követően a klímaváltozás, a növényzet csökkenése és az emberi vadászat miatt.
   Ma már csak öt rinocéroszfaj él a Földön. Az évtizedek óta folyó orvvadászat és az élőhelyük csökkenése miatt azonban csak nagyon kevés példány maradt életben a természetvédelmi parkokon és rezervátumokon kívül. A keskenyszájú orrszarvúból jelenleg mintegy 5000-5400 példány él. Indiai orrszarvúból 3500, szumátrai orrszarvúból mintegy 100, jávai orrszarvúból csupán 67 példány, északi szélesszájú orrszarvúból pedig mindössze két nőstény példány él Afrikában.