Oldalletöltések száma: 9233465
2019. június 21. péntek 01:34,
Alajos és Leila napja van.

Egy év házasság után már sokan tartják unalmasnak az intim együttlétet

hazassag unalmas wifeandphrases comA szexualitás egy újságban, ha csak éppen nem felnőtteknek szólóan erre szakosodott, kényes téma, egy házaspár szexuális élete pedig végképp magánügy. Ugyanakkor nagyon sok pár küzd egy idő után a megszokással, a ritkuló intim együttlétek problémájával, amelyet a legtöbben a házasság velejárójaként értelmeznek.

   A Dívány.hu a Psychology Today és a Health 24 cikkei nyomán írt arról, hogy mennyire általános is ez a jelenség és mi állhat a háttérben, illetve mit lehet tenni, ha a házasok, tartós párkapcsolatban élők ezen változtatni szeretnének.

   A legtöbb emberben, aki tartós kapcsolatban él, egy idő után csökkenhet a párja utáni vágy. aki hosszú párkapcsolatban él, annál jó eséllyel fordulhat elő, hogy egyikőjük unja azt, ami az ágyban történik, és a szakemberek szerint még nagyobb az esély az alacsony izgatottságszintre a nő esetében. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint ugyanis a legalább egy éve párkapcsolatban élők közül a nők négyszer nagyobb eséllyel unják meg a szexet, mint a férfiak.
   A British Medical Journey-ben publikált vizsgálatban 4839 férfit és 6669 nőt kérdeztek meg arról, mennyire hat rájuk egy hosszú kapcsolatban is felvillanyozóan a szexuális együttlét. Mint kiderült, nem nagyon, bár az okok között számtalan, a hálószobán kívüli tényező is lehet. Abban, hogy a nők ilyen nagy hányadának nem volt már kecsegtető egy idő után az együttlét, az egészségi állapotuk mellett például a korábbi szexuális élményeik és esetleges traumáik is közrejátszanak.
   Idővel a nem tartós kapcsolatban élőknek is csökken a kedvük. A férfiak általában 35 és 44 éves koruk között veszik észre a vágy kisebb-nagyobb mértékű csökkenését. A nők ezzel szemben csak jóval később, 55 és 64 éves korukban jutnak el odáig, hogy magukhoz képest csökkent az étvágyuk. Mindezek ellenére a kutatásban megkérdezett több mint 11 000 emberből a férfiak 16, míg a nők 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt három hónapban a szexuális élete unalmas volt.
   Michael Bader terapeuta szerint feleslegesen várjűk az emberek az elsöprő vágyat olyan lelkiállapotokban, amikor túl nagy rajtunk a nyomás és a felelősség, ha aggódunk valamiért, vagy ha bűntudatunk van a partnerünkkel szemben, és az elutasítás érzése is olyan, ami nem egyeztethető össze a szexszel. Ezekből az érzésekből pedig sokkal szembesülünk a párkapcsolatainkban. Bader szerint a hosszú kapcsolatokat sok esetben jellemző pozitív dolgok, mint az intimitás és felelősségvállalás a szexben épp elbizonytalanítanak.
   Más kutatók inkább annak a nyomába eredtek, hogy honnan a férfiak és nők vágyai közti különbség. Ők több lehetséges okot is találtak az eltérésre. Az egyik ilyen a gyermekvállaláshoz kapcsolódott: a gyerekekkel kapcsolatos teendők például érthető módon elvonják a nők energiáit és figyelmét a szexről, és ez a gyorsan felkelő vágy ellen hat. A nők emellett kevésbé vágynak a szexre, ha az annak keretet adó párkapcsolatban nincs rendben valami, nincs elegendő melegség, támogatás, kommunikáció.
   A probléma pedig az, hogy az emberek jelentős része csalódottságot és szomorúságot élnek meg, magukat vagy a partnerüket hibáztatják, ha megjelenik az unalom. ennek meg kell keresni az okát és megkeresni a megoldást. Ha ketten nem tudják megoldani ezt, akkor ajánlatos szakemberhez fordulni és segítséget kérni, hogy az együttélés örömszerző pillanatai éppolyan izgalmasak legyenek, mint a kapcsolat elején – derül ki a Dívány.hu írásából.