Oldalletöltések száma: 9233353
2019. június 21. péntek 01:11,
Alajos és Leila napja van.

Jó tanácsok nagy evések idejére

ibs hazipatika comSzeretünk nagyokat enni, amit az is bizonyít, hogy a magyarok Európa legkövérebb emberei. Az evés valóban nagyszerű élvezet, bár az emésztés folyamata már nagyon is sokakat kínoz meg.

   Világszerte tízmilliók szenvednek a különféle emésztési rendellenességektől, amelyek közül a két leggyakoribb a reflux betegség, illetve az irritábilis bél szindróma. A Dívány.hu a Health Minute cikke alapján arról írt, mit tegyünk, hogy megóvjuk bélrendszerünk egészségét, és elkerüljük a veszélyeket.

   A reflux betegség (GERD) esetén a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és kimarva annak belső falát, gyomorégést okoz. Az irritábilis bél szindróma (IBS) pedig egy szervi elváltozással nem járó emésztőrendszeri funkciózavar. A főbb panaszaink emiatt a hasfájás, a hasmenés vagy szorulás lehet, de gyakori a puffadás is.
   Az újabb kutatások azt mutatják, hogy bélrendszerünk egészségi állapota nagymértékben kihat szervezetünk egészének jóllétére. Emésztési rendszerünk állapotát számos dolog befolyásolja, például anyagcserénk, étrendünk, génjeink, a családunkban korábban előforduló betegségek, illetve az is, hogy mennyit stresszelünk.
   S, hogy mit tehetünk mindezek ellen? A szakértők szerint mindennap együnk legalább 20-30 grammnyi rostos ételt, hogy megakadályozzuk a székrekedést. A leghasznosabb, ha elosztjuk a rostok bevitelét, hogy az egész nap során jusson belőlük szervezetünknek. Javasolt minden étkezésnél gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani a főétel mellé, emellett pedig teljes kiőrlésű gabonát és különféle magvakat is ehetünk, melyek egészséges rostokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal látják el étrendünket.
   A rostos ételek másik előnye, hogy nem hagynak helyet a gyomorban a kevésbé egészséges táplálék számára. Ellenben, ha valaki IBS betegséggel küzd, bizonyos rostos ételek károsak lehetnek számára és erről a kezelőorvosával kell egyeztetni.
   A probiotikumok szintén hasznosak. A tudósok mostanában kezdik jobban megérteni, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a különféle baktériumok és egyéb mikroorganizmusok emésztőrendszerünk egészsége szempontjából. Az ún. bélflórák, vagy más néven mikrobiotikumok nem csupán emésztésünket segítik, de hasznunkra lehetnek az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, az IBS és a vastagbélrák megelőzésében is.
   A szakemberek szerint nagyon ajánlott elkerülni a feldolgozott ételeket, mert az emulgeálószerek, ízfokozók és hasonló adalékanyagok nagymértékben befolyásolhatják emésztőrendszerünk egészségét. Ezeket az anyagokat előszeretettel adják hozzá a különböző feldolgozott élelmiszerekhez, fokozva azok ízhatását vagy élettartamát.    Szervezetünkben azonban, elsősorban a bélrendszerünkben jelen lévő baktériumokra gyakorolt hatásuk miatt elhízást és emésztési zavarokat okozhatnak. A Dívány.hu tehát azt ajánlja, hogy törekedjünk a változatos étrend kialakításra, és lehetőleg fogyasszunk minél kevesebb feldolgozott ételt.