Oldalletöltések száma: 8697979
2019. április 24. szerda 08:36,
György napja van.

Szuvas fogra aszpirint

fogfurasA fogszuvasodás világszerte a legelterjedtebb fogászati megbetegedés, miatta rengeteg az elhanyagolt, rossz fogú ember. Sokan azért nem mennek fogorvoshoz, mert félnek a beavatkozástól, ezzel pedig még tovább romlik fogazatuk állapota. De lehet, hogy a fogszuvasodást egy közismert gyógyszerrel is lehet kezelni.

   A Queen’s University Belfast kutatói a genomika és bioinformatika ötvözésével megállapították, hogy az aszpirin képes arra ösztönözni a fog őssejtjeit, hogy azok fokozzák a károsodott fogszerkezet megújulását – derül ki a Dentistrytoday.com írásából.

   A kutatók szerint a fog őssejtek kis-dózisú aszpirin kezeléssel jelentősen fokozódott a ásványosodás és a dentin, a fog kemény szövetének képzésért felelős gének megnyilvánulása. A kutatók szerint az aszpirin e hatása a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságaival együtt egyedülálló megoldást jelenthet a fogideg gyulladás ellenőrzésére, miközben a gyógyszer egyúttal a fogszerkezet természetes helyreállítását is elősegíti.
   A kutatóknak a következőkben ki kell dolgoznunk egy megfelelő gyógyszer-bejuttatási módszert, hogy a gyógyszer ez irányú hatékonyságát klinikai vizsgálatban is tesztelhessék. Ez az újszerű megközelítés nem csupán a fogak életét hosszabbíthatja meg, de hatalmas megtakarítást is eredményezhet a világon minden betegellátó rendszernek – írta a Dentistrytoday.com.