Oldalletöltések száma: 10548391
2019. december 14. szombat 07:06,
Szilárda napja van.

Árulkodó köröm

A rugalmas, sima, fényes köröm az egészség kis jelzőtáblája.

   Érdemes ugyanakkor figyelni a köröm félholdjára és a körömhús színére is.
   A köröm nem apró hajszálerekkel és idegvégződésekkel kötődik a körömágyhoz, így az idegrendszerhez és a vérkeringéshez is. A barázdák, színelváltozások és foltok nem csupán a kéz ápoltságáról árulkodnak, hanem a hormonrendszerről, idegállapotról, egyes szervek működéséről is.
   Az a bizonyos félhold jó esetben a köröm felületének ötödét foglalja el, ha ennél nagyobb felületű, az erőteljes szívműködésre utal. Ez ebben az esetben nem jó hír, hiszen a szívfalban megnövekedett nyomást jelzi, ami bizony orvosi beavatkozást igényelhet.
   A köröm elszíneződésnek leggyakoribb oka a köröm alatti sárgás szín, amelytől nem kell különösebben megijedni, viszont jó lesz abbahagyni a dohányzást. A sárga elszíneződés ritkán, de májelégtelenség jele is lehet.
   A körömágy elszíneződése gombás fertőzésre utalhat, de az is előfordulhat, hogy a köröm gazdája túl sokat mosogat, esetleg rendszeresen és sok körömlakkot használ.
   Ahogy a fény megtörik a körmön, észrevehető, hogy sima felületű vagy barázdált, esetleg töredezett-e a felszíne. A barázdák keresztben vagy hosszanti irányban jelenhetnek meg a körmödön. A keresztbarázdák megjelenése jellemzően fertőzéses betegségről vagy vérszegénységről árulkodik, de az alultápláltságnak is kísérő tünete lehet.
   A hosszanti barázdáltság sem jelez súlyos rendellenességet, ráadásul ez a fajta körömelváltozás a korral anélkül is sokasodik, hogy bármilyen betegséget kellene sejteni a jelenség mögött. A keringési zavarral, vashiánnyal, bőrszárazsággal lehet kapcsolatba hozni, ritkán vegyi hatások kísérőjelensége. A repedezettség gyakran mészhiányt jelent, egyéb ásványi anyagok és vitaminok hiányára is utalhat. Érdekes, hogy a vitamin-túladagolás jele is lehet. Ennél kellemetlenebb, ha bélférgek, paraziták jelenlétét jelzik a repedések.
   A körmön látható sötétbarna, hosszanti vonalak a pajzsmirigy működésének rendellenességére figyelmeztetnek. Hasonlóan aggasztó jel a sárgás színű körömlemez, amely a súlyos májbetegség kísérő tünete.
   A vízszintes fehér vonalak a cink hiányáról árulkodnak, a zöld elszíneződés egyes baktériumok elszaporodását, illetve mérgezést jelezhetnek. Hogy milyen méregről van szó, azt nehéz meghatározni, hiszen számtalan vegyszer elszínezheti a szaruállományt. A barnásvörös köröm veseelégtelenséget jelezhet, de májbetegség kísérője is lehet.