Oldalletöltések száma: 9233337
2019. június 21. péntek 01:08,
Alajos és Leila napja van.

Hamarabb elveszítheti kutyáját, aki túleteti

kutya kover petguide com

Egy felmérés szerint Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, ez pedig azt jelenti, hogy közel hárommillió eb él a környezetünkben. Közülük szép számmal vannak házőrzők, munkakutyák, de a többségét családi kedvencként tartják az emberek. Sajnálatos módon nem csak a magyar emberek, de a kutyák jelentős része is túlsúlyos.

   Rövidebb ideig élnek az elhízott kutyák, mint normális testsúlyú társaik. A Liverpooli Egyetem és a Mars kisállateledel-gyártó cég kutatóközpontjának szakemberei által végzett kutatás kimutatta, hogy akár két és fél évvel megrövidítheti a kutya életét az elhízás.

   A szakemberek 12 népszerű kutyafajta több mint ötvenezer egyedéről az elmúlt húsz évben végzett vizsgálatok során nyert adatokat elemezték, és megállapították, hogy a túlsúlyosság jelen van minden fajtánál. A kan német juhászkutyák öt hónnappal, a kan Yorkshire terrierek két és fél évvel hamarabb múlnak ki, ha túlsúlyosak – írták a Journal of Veterinary Internal Medicine című állatorvos-tudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.
   A szakemberek becslései szerint a brit háztartások mintegy 26 százalékában, az amerikai háztartások 47 százalékában él kutya. Egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, hogy a macska- és kutyatulajdonosok több mint fele rendszeresen vagy gyakran ad enni kutyájának, ha az kunyerál, 22 százalékuk pedig túleteti kedvencét, csak hogy boldoggá tegye őt.
   A liverpooli tanulmány társszerzője, Alex German kisállatorvos professzor a Science Daily tudományos hírportálnak elmondta: a gazdák gyakran nincsenek tudatában annak, hogy kutyájuk túlsúlyos és sokan nem látják át, milyen hatással van a túlsúly az állat egészségére.    Nem tudhatják azt, hogy ha házi kedvencük elhízott, akkor az olyan problémákkal is jár, mint a porckopás, légzési nehézség, a daganatos betegségek egyes típusa, és az állat életminősége is rosszabb.
   Aggasztó azonban, hogy a gazdáknak csak egyötöde méri, mennyi élemet adjon kedvencének, négyötödük mindig vagy gyakran csak megbecsüli, mennyi élelemre van szüksége az állatnak etetésekor – mondta a professzor German.