Oldalletöltések száma: 9233509
2019. június 21. péntek 01:41,
Alajos és Leila napja van.

Megfelelő zöldségekkel megoldhatjuk

labgorcs internetTélvíz idején cseppet sem meglepő, ha az ember fáradékonynak, gyengének érzi magát, de ha már fájnak, vagy görcsölnek az izmai, nem árt, ha káliumhiányra gondol. A káliumpótláshoz ugyanakkor nem kell azonnal a patikába szaladni gyógyszerért, a helyes táplálkozás ebben az esetben is sokat segíthet. 

   A kálium kulcsszerepet játszik a szervezetünk olyan működési folyamataiban, mint a folyadékháztartás szabályozása, vagy az izomműködés. Ha rendszeresen eleget viszünk be belőle, azzal sokat teszünk azért, hogy a szívünk és a vesénk is egészséges legyen, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentjük – írta a Házipatika.com.

   Egy felnőtt szervezetnek nagyjából 4700 milligramm káliumra van szüksége naponta, ráadásul nehéz kimutatni, ha valakinek a szervezetében nincs belőle elég. Sokszor csak bizonyos fizikai tünetek jelzik a káliumhiányt.
   Ha eleget alszunk és pihenünk, mégis állandóan bágyadtnak és álmosnak érezzük magunkat, akkor érdemes átgondolni, hogy fogyasztunk-e elegendő, káliumban gazdag ételt. A legtöbb a gyümölcsökben és zöldségekben van: avokádó, banán, papaya, paradicsom, bab szerepeljen az étrendünkben, de sok kálium van a natúr joghurtban és a halfélékben is.
   A magas vérnyomásnak sok okozója lehet, például örökletes hajlam, túlsúly, túl sok só fogyasztása és egy friss kutatás eredményei szerint a káliumhiány is a kiváltó okok között szerepelhet, mert a kálium segít kiegyenlíteni az táplálkozással bevitt nátrium káros hatásait.
   Az aktívan sportolóknál, akik izzadással sok vitamint és ásványi anyagot veszítenek, jellemző, de szinte bárkinél előfordulhat a lábgörcs. Ilyenkor a gyors káliumpótlás lehet a megoldás, például sportital formájában. A tiszta víz nem ajánlott, mert csak még több értékes  anyagot moshat ki a szervezetből.
   Ha a szervezetben a kálium szintje kórosan lecsökken, az veszélyes lehet, mert működési zavarokat okozhat a szívben. Aki azt érezi, hogy minden ok nélkül szokatlanul nagyon hevesen ver a szíve, mindenképpen forduljon orvoshoz – ajánlja a Házipatika.com.