Oldalletöltések száma: 9902275
2019. augusztus 23. péntek 09:35,
Bence napja van.

Hasmenés ellen ugyan nem jó, de legalább adókedvezmény jár a tejcukor-érzékenységre

laktozerzekenysegA televíziókban ömlik ránk a sok tej- és tejtermékreklám és az emberek veszik is ezeket, hiszen alapvető élelmeszerinkről van szó. Sok fogyasztó ugyanakkor komoly emésztőrendszeri problémákkal küzd és fogalma sincs arról, hogy éppen az egészségesnek tartott tej az oka mindennek. A laktózérzékenység sokak életét teszi nehézzé.

   Évente több tízmilliárd forintot hagynak az államnál a laktózérzékenyek, akiknek a többsége nem is tudja, hogy a betegségük miatt adókedvezményre jogosultak – írta az Index.hu a G7.hu információja alapján.

   A laktózintolerancia különböző változatai szerepelnek a „súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek” listáján, amelyek miatt az „összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt" lehet igényelni.
   A logika az adókedvezmény mögött az, hogy a laktózérzékenyeknek sok extra költséget jelent a betegségük, mert a laktózmentes tejtermékek jóval drágábbak a normál tejtermékeknél, a laktózmentes tej például 50-70 forinttal drágább a normál tejnél. Ezt kiegyenlítendő a laktózérzékenyek a G7 számításai szerint a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az adójukat, vagyis a 2019-es minimálbérrel számolva évente úgy 82,8 ezer forinttal kevesebb adót kellene fizetniük.
   Egész pontos adatok nincsenek arról, hogy hány laktózérzékeny ember él az országban, mert nem minden korcsoportból vannak adatok, a portál szerint viszont hozzávetőleg 670 ezren lehetnek jogosultak erre az adókedvezményre, ugyanakkor nagy részük valószínűleg nem él ezzel a lehetőséggel. A NAV 2017-ben arról számolt be a parlamentnek, hogy összesen 13,8 milliárd forint értékben érvényesítették az adókedvezményüket azok, akik a fent említett listán szereplő betegségekben szenvednek, vagyis nem csak a laktózérzékenyek.
   Az adókedvezmény igényléséhez igazolást kell kérni a háziorvostól, bár állítólag az orvosok nagy része sem tudja, hogy pontosan milyen papírt kell kitölteni az igényléshez. Az igazolást az orvosnak kell a NAV-nál leadnia.
   Az adóbevallásnál viszont oda kell figyelni az adózónak is. Az állam nem ajánlja fel automatikusan a kedvezmény igénybevételét, és a NAV elektronikusan felajánlott bevalláskitöltésben sem szerepel automatikusan ez a kedvezmény, hiába igazolta magát a beteg az előző években, vagyis ezt a sort minden évben kézzel kell kitölteni, különben nem kapják meg az érintettek a kedvezményt – írta a G7 cikke alapján az Index.hu.