Oldalletöltések száma: 9494049
2019. július 20. szombat 13:28,
Illés napja van.

Téli vérnyomás: mérni kell, mozogni és helyesen táplálkozni

vernyomasmeresSokan tapasztalják, hogy ahogy csökken a hőmérséklet, úgy nő a vérnyomásuk. A téli vérnyomás-növekedésnek sok oka lehet, például az, hogy mozgásszegénnyé válik az életmód és általában nehezebb ételeket is esznek az emberek.

   A hideg időben nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt az egészségünkre, de a statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma is – olvasható a Webbeteg.hu írásában.

   A vérnyomás télen jelentősen magasabb, emellett a súlyos komplikációk kockázata is nagyobb, de még nem teljesen tisztázott, miért is van így. Megfigyelték azonban azt, hogy télen a szívfrekvencia alacsonyabb, és az értágító hatású nitrogén-monoxid (az emlősök testében fontos neurotranszmitter, vagyis ingerület-átvivő anyag) szintje csökken, illetve a hideg az erek szűkületét okozza. Emiatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik.
   Becslések szerint Magyarországon több millió magas vérnyomású beteg él, akik különösen veszélyeztetettek a téli hónapokban. A veszély elhárításának eszköze a rendszeres vérnyomásmérés, és a pontosan beállított vérnyomás. A téli hónapokban rendkívül fontos szigorúan az egyénileg meghatározott célértékek alatt tartani a vérnyomást, az optimális értékeket természetesen más tényezők is befolyásolják, elsősorban az életkor.
   Nagyon sok esetben már kisebb életmódbeli változások is elegendőek ahhoz, hogy a vérnyomás normális értékre álljon vissza. A kulcs az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás. Akinek magas a vérnyomása például tévénézés helyett inkább sétáljon egyet, nassolás helyett pedig egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a sózott ételeket – írta a Webbeteg.hu.