Oldalletöltések száma: 8697904
2019. április 24. szerda 08:20,
György napja van.

Ha kacsa a hír, akkor jó kövér, ha igaz, akkor világszenzáció

rakkutatas www1 cbn comA rákkal kapcsolatban valószínűleg erre a hírre várt az emberiség, mert eddig sokan vélhették úgy, hogy a rettegett betegség ellenszerét aligha találják majd meg. Lehet, hogy tévedtek, akik így gondolták, bár az is meglehet, ezúttal is a betegek csalódnak majd.

   A rák teljes körű, az első naptól hatékony gyógyítását ígéri egy éven belül az izraeli Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) gyógyszervállalat. A bejelentésre a tudományos világ azonban komoly kétkedéssel tekint, mivel a cég egyelőre semmilyen tudományosan alátámasztott értekezést nem publikált a témában- írta az Euronews.com.

   Dan Aridor, az AEBi nevű biotechnológiai cég igazgatótanácsának elnöke a The Jerusalem Post-nak nyilatkozva mondta, hogy a rákterápiájuk már az első naptól fogva hatásos lesz, néhány hétig tart majd, és alig vagy semmilyen mellékhatásokkal nem jár. Ráadásul a jelenleg elérhető módszereknél jóval olcsóbb lesz. Állítása szerint megoldásunk egyszerre lesz generikus és személyre szabott.
   Izgalmas a hír, mégsem érdemes hiú ábrándokat kergetni vel, különösen annak ismeretében, hogy évente 18,1 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak világszerte, és ma már minden hatodik ember haláláért a rák a felelős, amellyel ez a betegség a második leggyakoribb halálokká lépett elő.
   Aridor szerint a MuTaTo névre keresztelt gyógymód egy rák-antibiotikum. A rövidítés a multi-target toxin kifejezésre utal, ami magyarul annyit tesz: biológiai folyamat során létrehozott, több területet is célzó méreg.
   A teljesen új megközelítés a SoAP technológián alapszik, vagyis a fehérjét DNS-kódolás segítségével antitestté alakítják, és ezt bateriofággá változtatják, olyan vírussá, amely megfertőzi a baktériumot. Ezt a proteint aztán interakcióra késztetik a többi fehérjével, DNS-szekvenciával és kisebb molekulákkal. Ez nagyjából ugyanaz a technológia, amiért 2018-ban Nobel-díjat kapott tudósok egy csoportja.
   Az izraeli napilapban ismertetett terápia ettől abban különbözik, hogy antitest helyett peptideket használnak, és a többféle peptiddel (meghatározott rendben kapcsolódó aminosavakból felépülő kémiai vegyületekkel) támadják a rákos sejteket egyszerre. A peptidek előnye az izraeliek szerint ugyanis az, hogy kisebbek, mint egy antitest, könnyebben és olcsóbban előállíthatók és jobban szabályozhatók. A siker kulcsa az AEBi kutatói szerint az összetevőkön túl éppen ez utóbbi szempont, azaz a többlépcsős támadás egyidejűsége.
   A MuTaTo ezen kívül állítólag még személyre is szabható. A páciens elküldheti a labornak biopsziájának egy darabját, amit aztán vizsgálatnak vetnek alá, hogy megnézzék, mely receptorok működnek túl. Ezután személyre szabottan épp olyan molekula-koktélt írnak elő a páciensnek, amely az ő rákjának kezeléséhez szükséges.
   A cég jelenleg szabadalmaztatja az általa előállított peptideket, melyekből adatbankot akar létrehozni. Eközben módszerüket eddig csupán egereken és in vitro (nem élő szervezetben) tesztelték, igaz, náluk saját bevallásuk szerint sikerrel. A klinikai kísérleteket most kezdik el embereken is, és reményeik szerint pár éven – nagyon optimista becslés szerint akár egy éven belül is – elérhetővé teszik a kezelést. A vállalat azt ígéri, először a tüdőrákkal működik majd a kezelés, ennek útjára indítása után fognak bele abba, hogy a többi típusra is adaptálják a terápiát.
   Az AEBi bejelentésére a tudományos világ egyelőre kétkedéssel tekint. Már csak azért is, mert a cég eddig semmilyen tudományos folyóiratban nem mutatott meg semmit az eredményeiből – írta az Euronews.com.