Oldalletöltések száma: 9902031
2019. augusztus 23. péntek 09:18,
Bence napja van.

Mélyen az uniós átlag alatt van az egészségben eltöltött éveink száma

egészsgeb eltoltott evek ec europa euEgy keserű vicc szerint, ha ötvenévesen az ember egy reggel arra ébred, hogy nem fáj semmije, biztos lehet abban, hogy már nem is él. Jópofa vicc, gondolhatják a fiatalabbak, miközben akik javában életük második felét tapossák, tudják, mindez közel sem tréfa.

   A hatvanadik születésnapjára már nem egészséges a legtöbb magyar, az egészségben töltött évek száma jóval kevesebb, mint az EU-átlag – írta a Hvg.hu.

   Közismert tény, hogy a várható élettartam szempontjából rosszul áll Magyarország, de még rosszabb a helyzet, ha azt nézzük, hány évet tölt el egészségben egy magyar. Az Eurostat ezirányú vizsgálódásának eredménye szerint a magyar nők átlagosan 60,2 egészségben eltöltött évre számíthatnak, de még így is jobban jártak, mint a férfiak, akiknél 59,5 év az átlag. Vagyis mindkét nemnél hamarabb jön el a betegség, mint a nyugdíjkorhatár.
   Az EU-átlag a nőknél 64,2, a férfiaknál 63,5 év, így a nők az életük 81, a férfiak 77 százalékát töltik egészségesen. A nők átlagban 5,4 évvel tovább élnek, de ebből hosszabb a betegen eltöltött idő is. A legrosszabb helyzetet a letteknél mérték, ott a férfiaknál 52,3, a nőknél 54,9 évesen ér véget az élet egészséges része. A legjobban a svédek állnak, ott a férfiak 73, a nők pedig 73,3 évig maradnak egészségesek – derül ki a Hvg.hu összeállításából.
   Magyarországon nagyon sok embernek van kisebb-nagyobb egészségügyi problémája már az ötvene éveiben is. A statisztikában szereplő értékeket részben az is befolyásolja, hogy egy adott országban hogyan mérik az aktivitás korlátozását.