Oldalletöltések száma: 9901512
2019. augusztus 23. péntek 08:26,
Bence napja van.

Védettebbek vagyunk mint a szomszédjaink, de azért nem árt az oltás

influenza jarvanyA napi hírekben olvasható, hogy a szomszédos Horvátországban igen kegyetlen az influenzajárvány, nagyon sok a halálos áldozata, miközben itthon ennek szerencsére még kevés nyomát látjuk.

   Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Románia és Málta kivételével a többi európai országban az influenzajárvány intenzitása alacsony vagy közepes.

   A pár évvel ezelőtti, súlyos lefolyású influenzajárvány következménye, hogy az emberekben egy ideig maradt egyfajta védettség, ezért nem szed annyi halálos áldozatot a mostani járvány, mint a környező országokban – mondta az Inforádiónak dr. Noszek László. Minderről az Infostart.hu írt.
   A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orr-fül-gégészeti profilvezető főorvosa szerint még mindig felszálló ágban van az influenzajárvány Magyarországon, ami azt jelenti, a betegek száma hétről hétre növekszik, és a teljes lefolyás heteket vesz még igénybe. Ugyanakkor az emelkedés dinamikája talán nem közelíti meg az elmúlt évek járványainak mértékét.
   Ahogy azt a profilvezető főorvos elmondta, az influenzavírus egy nagyon változékony vírus, ezért nem lehet ellene egy hosszan tartó védettséget adó oltást kifejleszteni. De az Egészségügyi Világszervezet, illetve a megfelelő szervek minden évben elkészítik azokat a várható vírustörzsekből készült keverékeket, amelyeket az aktuális évben az oltásokra használnak. A Magyarországot néhány éve elért járvány nagyon váratlanul érte a lakosságot, akkor az áldozatok száma is magasabb volt, nem olyan vírustörzsek jöttek, amelyek ellen százszázalékos védettséget nyújtott az oltás.
   A helyzethez az is hozzájárult, hogy nem megfelelő számban voltak az emberek beoltva. Az akkori járványnak azonban az is a következménye, hogy egy ideig az emberek jelentős részében maradt egyfajta védettség, és a mostani fertőzést okozó vírustörzsek ellen a korábbiaknál ezért jelentősebb a védelem – olvasható az Infostart.hu hírportálon.