Oldalletöltések száma: 9937446
2019. augusztus 26. hétfő 03:23,
Izsó napja van.

Már a rovaroknak sincs száz évük

mehek zoozoo huMost már folyamatosan szól a vészharang a fajok kihalása miatt, de akiknek meg kellene hallaniuk, teljességgel süketek e hangra. A világ emberi népessége olyan viharos ütemben növekszik, hogy már Európában is szó van a rovarok fogyasztásáról fehérjeforrásként a hús helyett, de ez lehet, hogy nem fog menni, mert nem lesznek rovarok,

   Egy új tanulmány szerint rohamosan csökken a Földön élő rovarok száma, nagyjából nyolcszor gyorsabban, mint ahogy az emlősök, a hüllők vagy a madarak pusztulnak – hivatkozott a Theguardian.com cikkére a 444.hu.

   A rovarfajok 40 százalékának már most erősen csökken az egyedszáma, a rovarfajok harmada pedig a veszélyeztetett kategóriába esik. Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy még ebben az évszázadban eltűnhet a teljes rendszertani osztály.
   Több kutató állítja, hogy a Földön éppen a hatodik tömeges kihalási esemény zajlik, és erre példának általában a nagyobb testű állatok (emlősök, halak, madarak, erszényesek) bizonyos fajainak rohamos létszámcsökkenését szokták felhozni. A most megjelent tanulmány azért rémisztő, mert bemutatja, hogy a nehezebben tanulmányozható rovarok között sokkal jelentősebb a csökkenés, mint az a legborúlátóbb becslésekben szerepelt.
   A rovarfajok száma óriási, és általában a fajokon belüli egyedszám is az, ez azért is fontos, mert ezek az állatok amellett, hogy a táplálékláncban kiemelt helyük van, nagyon fontos szerepet töltenek be a növények fejlődésében is. A rovarok pusztulásának jelenlegi mértéke azt vetíti előre, hogy évtizedeken belül még hatalmasabb ökológiai összeomlás tanúi lehetnek az akkor élő emberek.
   A rovarok számának drasztikus csökkenését jelentették a közelmúltban Németországból és Puerto Ricóból is, arra azonban a legtöbb kutató nem gondolt, hogy a krízis ennyire súlyos és globális. A tanulmány szerint a rovarok eltűnését az emberi beavatkozás és elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is az egyre változatosabb növényvédő- és rovarirtószerek használata okozza, és ha ezen nem változtatunk nagyon hamar, akkor a folyamat könnyen visszafordíthatatlanná és végzetessé válhat.
   A rovarok pusztulása a leghamarabb a rovarevő hüllőkre, halakra, madarakra és emlősökre lesz majd hatással, ezek az állatok egyszerűen éhen halnak. A méhek számának csökkenése pedig már most problémákat okoz a világon több helyen is, hiszen nem sikerül megtermékenyíteni a növényeket, amelyeket a méhek poroznak be – derül ki a Theguardian.com cikkéből, amelyet a 444.hu idézett.