Oldalletöltések száma: 9901431
2019. augusztus 23. péntek 08:21,
Bence napja van.

A tbc-nek esze ágában sincs megadnia magát

tbc 24 huMagyar betegségnek, morbus hungaricus-nak a kiütéses tífuszt nevezték egykor, de később a gümőkór, vagyis a tuberkulózis (tbc) is e nem épp felemelő elnevezést kapta. A 20. század másodok felében már azt hittük, hogy végképp leküzdöttük ezt a rettenetes betegséget, de sajnos nagyot tévedtünk.

   A tuberkulózis kórokozója egyre ellenállóbbá válik a gyógyszerekkel szemben, a fejlődő országokban végzett tesztek pedig gyakran nem ismerik fel ezeket a ellenállásokat, emiatt a betegek esetenként nem megfelelő kezelést kapnak – írta az MTI híre nyomán az Infostart.hu.

   A Berni Egyetem kutatói és munkatársai azt vizsgálták, mennyire hatásosan ismeri fel a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózist a fejlődő országok diagnosztikája. A helyszínen végzett tesztek eredményét összehasonlították ugyanazon minták Svájcban végzett vizsgálatával és arra az eredményre jutottak, hogy a fejlődő országokban végzett tesztek nem kielégítőek, a veszélyes tüdőbetegségben szenvedők nem megfelelő kezeléséhez vezetnek, emiatt több halálesetet okoznak.
   A tbc kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis több helyen ellenállóvá vált egy vagy több gyógyszerrel szemben. A megfelelő rezisztenciavizsgálatok ezért elengedhetetlenek ahhoz, hogy időben, megfelelő terápiát választhassanak a szakértők és korlátozni tudják a többszörösen ellenálló tuberkulózis terjedését. A svájci kutatócsoport az Elefántcsontpartról, Kongóból, Kenyából, Nigériából, Dél-Afrikából, Peruból és Thaiföldről származó 634 páciens klinikai adatait és mintáit gyűjtötték össze. A mintákat a Zürichi Egyetem mikobaktériumokkal foglalkozó intézetében elemezték ki.
   Az esetek 20 százalékában különbözött a helyszíni és a zürichi labor teszteredménye – közölték a tudósok a Lancet Infectious Diseases című lapban közzétett tanulmányban. Az érintetteknek, akiknél az ellenálló kórokozót nem ismerték fel a rossz teszteredmények miatt, több mint a fele, 53 százaléka meghalt. Így ezek között a betegek között a halálozási arány kétszer akkora volt, mint azoknál, akiknél helyes eredményt kaptak az vizsgálatok.
   A tbc a leggyakoribb halálokok egyike világszerte. A kutatók szerint a betegség kezelése akár két évig is eltarthat, nagyon költséges és erős mellékhatások kísérik. Ezért is fontos, hogy minél előbb elkezdődjön a hatásos terápia, ehhez pedig az eddig használatosnál gyorsabb tesztekre is szükség van. A tudósok szerint addig is az eddigi tesztek kapacitását kell javítani, hogy a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózis kezelését az adott körülmények között hatásossá tudják tenni.
   A WHO szerint 2017-ben 10 millióan betegedtek meg tbc-ben, 1,6 millióan pedig meghaltak, köztük 230 ezer gyerek. Bár a tbc-s esetek száma lassan csökken, a kórokozóknak a gyógyszerekkel szembeni ellenállóképességének terjedése az egyik legnagyobb globális egészségügyi problémát jelenti – olvasható az Infostart.hu írásában.