Oldalletöltések száma: 9901859
2019. augusztus 23. péntek 09:00,
Bence napja van.

Kétszáz faj létét veszélyeztetik a kutyák

kutyak vadak stern deSok országban, így hazánkban is rengeteg, a felmérések szerint mintegy hárommillió kutya él az ember mellett, vagy éppen a lakásában. Nem is a családtagként kezelt, vagy munkakutyaként tartott ebekkel van gond, sokkal inkább a felügyelet nélküliek jelentenek veszélyt az állatvilág más állataira.

   Világszerte csaknem 200 fajra, köztük néhány súlyosan veszélyeztetett állatra jelentenek komoly fenyegetést a vadon élő, a rendszeresen szabadon kószáló és a kóbor kutyák – hívták fel a figyelmet a kutatók, amelyről a BBC hírportálja számolt be.

   Jelenleg nagyjából egymilliárd kutya él a világon, s bár nincsenek pontos adatok a vadon élő és szabadon kószáló ebekről, a környezetvédők szerint a számuk folyamatosan növekszik. Ezek a kutyák jelenleg 30 súlyosan veszélyeztetett, 71 veszélyeztetett és 87 sebezhető állatfajra jelentenek fenyegetést. A fajok majdnem fele emlősfaj, 78 madárfaj, 22 hüllőfaj és három kétéltűfaj. A kutatók szerint a vadon élő és szabadon tartott vagy kószáló kutyák eddig csaknem egytucat állatfaj, köztük vadmadár kipusztulásában játszottak közre. A kutya a macskák és a patkányok után már a harmadik legveszedelmesebb ragadozófaj, amelyeket az ember szabadított rá a vadon élő állatokra.
   A Biological Conservation című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a probléma a legsúlyosabban Ázsia néhány részét, Közép- és Dél-Amerikát, a Karib-térséget és Óceánia egyes területeit sújtja.
   A szakértők szerint a magukra hagyott és a rendszeresen szabadon engedett kutyák öt módon hatnak a vadvilágra. Ragadozókként megölik a vadállatokat, megbolygatják az ökoszisztémát, betegségeket, elsősorban veszettséget és szopornyicát adnak át a vadaknak, versengenek velük a zsákmányért és főleg Európában szaporodnak a farkasokkal.
   Az ilyen kutyák kilövése heves vitákat vált ki és számos országban tiltják a gyakorlatot. A szakemberek szerint a módszer nem csupán embertelen, hanem hatástalan is, ugyanis az adott populációban keletkező vákuumot rövid időn belül betöltik a más területekről odasereglő kutyák.