Oldalletöltések száma: 10410380
2019. október 23. szerda 01:48,
Gyöngyi napja van.

Orvosok javasoltak a rák túlélése érdekében

kemoterapiaHazánkban a legtöbben szívbetegségekben halnak meg, de igen előkelő helyen vannak a daganatos megbetegedések is e téren. A 60-64 éves férfiaknál például a daganatos betegség a vezető halálok. Ugyanebben a korosztályban a rák csaknem kétszer annyi nőt visz el, mint a szívbaj.

   Mindezek okán közel sem mindegy, hogy milyen szintű a daganatos betegségek kezelése hazánkban. A minap több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) – írta a Medicalonline.hu.

   A Magyar Klinikai Onkológai Társaság (MKOT) legutóbbi kongresszusán állapodott meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) vezető szakértőivel, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon.
   A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Tartalmazzák, hogy adott daganatokat milyen daganatellenes szerekkel, azok milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni.
   Az onkológusok mostani javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak. A gyógyszerkutatásoknak ugyanis csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa.
   Az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is. Ezekhez az ajánlásokhoz zárkózhat fel Magyarország a hazai kemoterápiás protokollok jelenleg zajló frissítésével – derül ki a Medicalonline.hu írásából.