Oldalletöltések száma: 9494277
2019. július 20. szombat 14:07,
Illés napja van.

Nem szabad legyinteni a tünetekre, komoly bajokat jelezhetnek

vernyomasmeres

Csendes gyilkosnak is hívják a magas vérnyomás betegséget, mert hosszú ideig nemigen veszi észre a beteg, hogy nincs rendben a vérnyomása, pedig az elhanyagolt kór számos szerv fokozatos károsodását okozhatja.

    Annak legbiztosabb módja, hogy a lehető legkorábban felfedezzék egy embernél a magas vérnyomást az, ha mindenki rendszeresen ellenőrizteti a vérnyomását, de nem árt tisztában lenni a betegség tüneteivel sem – olvasható a Webbeteg.hu oldalon. Ma már minden háztartásban lehet vérnyomásmérő, érdemes rendszeresen használni is azt.

   Az első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Érdemes magas vérnyomásra gondolni akkor is, ha romlik az embernek a koncentrálóképessége és az egyensúlyérzéke, a szíve visszatérően túl szaporán dobog, vagy gyakran panaszkodik tompa mellkasi nyomásra, ok nélküli izzadásra, esetleg múló látászavarra.
   A magas vérnyomás szövődményekkel járhat. Korai szövődmény lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedése, elsősorban az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Ez a repedés az érrendszer bármely pontján előfordulhat. A főverőér vagy az agyi erek sérülése esetén, akár végzetes kimenetelű is lehet, agyvérzést okozva.
   A hypertonia késői szövődményei között említendő az érelmeszesedés fokozódása, amelynek következményeként agyi érszűkület, agyérgörcs (stroke), szívinfarktus, a szív fokozott igénybevétele, megterhelése miatt pedig szívelégtelenség alakulhat ki.
   A végtagi erek szűkülete végső esetben amputációt is szükségessé tehet, a szem ereinek károsodása pedig látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet. A magas vérnyomás érkárosító hatásának számlájára írható számos más szerv károsodása, például a vesezsugor kialakulása is – írta a Webbeteg.hu.