Oldalletöltések száma: 9493985
2019. július 20. szombat 13:19,
Illés napja van.

Aki sokáig akarja maga mellett tudni a kutyáját, körültekintően válasszon fajtát

oreg kutyaMit gondol, hány éves a kutyája? – tettük fel korábban a kérdést olvasóinknak és a kiszámításhoz adtunk is egy táblázatot. Most újabb szempontokról értesülhettünk egy amerikai kutatásból. Nem mindegyik gazda fog örülni a számoknak.

   A keverék kutyák 14,45, a fajtatiszták kicsit kevesebb, 14,14 évig élnek az Egyesült Államokban – derül ki 179 ezer elpusztult kutya friss vizsgálatából. Ez valamivel hosszabb idő, mint a Japánban 12 ezer, temetőben elhantolt eb adataiból kalkulált 13,7 év – írta a Qubit.hu.

   Közismert, hogy az óriás kutyák rövidebb életre számíthatnak, mint a kisebbek és az sem mindegy, hogy milyen fajtához tartoznak. A német dog átlagos élettartama Amerikában 9,63, a masztiff, a bernáthegyi és a cane corso pedig valahol a kettő között van. A kis termetű kutyák majdnem négy évvel tovább boldogíthatják gazdájukat, mint az óriások, a csúcstartó a tacskó a maga 15,2 évével, őt követi a si-cu (15,08) és a csivava (15,01). A doghoz képest az emberek tehát tízszer annyit élnek, a csivavához képest viszont csak ötször annyit.
Amerika legnépszerűbb fajtája a labrador, 13,27 év a várható élettartama, hasonló a golden retrieveréhez (12,46). A szintén népszerű francia buldog viszont hiába kistestű, nem örvendhet hosszú életnek, Japánban például mindössze 10 évig él, az Egyesült Királyságban 9.
   Az ivartalanítás, főleg a szukáknál, nagyjából fél évvel hozzájárul a hosszabb élethez, az okok nem ismertek. Az igazán meglepő, hogy az új kutatás szerint két évvel tovább éltek azok a kutyák, amelyeket a gazdájuk rendszeres, altatásban végzett fogtisztításra cipelt. A kutatók szerint egyetlen alkalom is az elhalálozási kockázat 20 százalékos csökkenésével járt.
   Az összefüggés egyelőre statisztikai, az okok nem ismertek, könnyen lehet, hogy nem csak a jó szájhigiénia miatt jobb a kutya egészsége, mert az egészségtudatos gazdák más szempontból is nagyon körültekintőek a kutyájuk jólétével kapcsolatban. Erre utal, hogy a bűzmirigy tisztán tartásával is volt egy gyenge összefüggés – olvasható a Qubit.hu írásában.