Oldalletöltések száma: 9494236
2019. július 20. szombat 14:00,
Illés napja van.

Elmaradunk az uniós átlagtól, de ez most nem baj

allergia theappside comVegyianyagok sokasága, a klímaváltozás miatt bevándorló növények, rovarok tömege, általában rengeteg allergén anyag és élőszervezet vesz körül bennünket, nem csoda, ha Európa szerte nő az allergiások száma.

   Magyarországon elmarad az allergiások aránya az európai átlagtól, de fokozatosan nő a számuk, és egyre több allergiagyógyszer fogy – olvasható az Inforstart.hu hírében.

   Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal. Az adatfelvétel a tagállamok számára kötelező, az Európai Unió azonban nem ad hozzá anyagi támogatást. A kérdezőbiztosok 2019. szeptember közepe és december közepe között tízezer személyt keresnek majd fel, a válaszadás önkéntes lesz, az első adatközlések 2020 májusára várhatók.
   Az írásból kiderül: legutóbb 2014-ben készült elemzés itthon a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokról. Akkor az allergiások aránya 14,7 százalék volt, míg az uniós átlag elérte a 17 százalékot. Az őszi kérdőíveken nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket.
   Egyes becslések szerint körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A forgalmi adatok szerint az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma. Orrfolyás és szemviszketés esetén a vényköteles termékekre – amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi 430–600 forinttal támogat – átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek. A vény nélküli készítmények 920–1450 forintba kerülnek – derül ki a Világgazdaság.hu információira hivatkozó Infostart.hu írásból.