Oldalletöltések száma: 9936997
2019. augusztus 26. hétfő 02:44,
Izsó napja van.

Génekbe kódolódik a szegénység

penztarca ures 1A szegénység igen szerencsétlen állapot és sajnálatosan világszerte rengeteg embernek jut osztályrészül. De, mint nemrégiben kiderült, túl azon, hogy a szegénység messzemenően meghatározza egy ember életvitelét, egészségét most még az is kiderült, hogy az emberi génállományba is beépül. Ez pedig nagyon messzire vezethet.

   A génekben is nyomot hagy a szegénység az amerikai Északnyugati Egyetem kutatása szerint, amelynek eredményei megváltoztatják a génekről alkotott azon elképzelést, miszerint azok az emberi test fogantatáskor rögzült, állandósult jellemzőit hordozzák magukban.

   Korábbi kutatások kimutatták, hogy az alacsony képzettség és jövedelem megjósolhatóan együtt jár a szívbetegségek, a cukorbetegség, többféle rákbetegség és a fertőző betegségek kialakulása kockázatának növekedésével. Továbbá az alacsony társadalmi-gazdasági státus kapcsolatba hozható olyan fiziológiai folyamatokkal, amelyek hozzájárulnak a betegségek, például krónikus gyulladások, inzulin-rezisztencia és a kortizol diszreguláció kialakulásához – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
   Az amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a szegénység beágyazódik a genomba. Felfedezték, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státus összefüggésben áll a DNS-metilációval – a DNS kémiai módosulásával – több mint 1500 génben, több mint 2500 helyen. Más szóval a szegénység az örökítőanyag génjeinek mintegy tíz százalékában nyomot hagy.
   Thomas McDade, az Északnyugati Egyetem antropológusa, a tanulmány vezető szerzője szerint ez két okból is fontos felismerés.  Egyrészt régóta tudjuk, hogy a társadalmi-gazdasági státus az egészség fontos meghatározója, de nem ismertek azok az alapmechanizmusok, amelyek segítségével testünk emlékszik a szegénység élményére. A kutatás szerint a DNS-metiláció játszhat ebben fontos szerepet. Másrészt a fejlődés során megtapasztaltak testet öltenek a genomban, szó szerint formálják szerkezetét és funkcióit – derül ki a kutatás eredményéből.