Oldalletöltések száma: 9494103
2019. július 20. szombat 13:36,
Illés napja van.

Majd a kutya kiszagolja

kutya rak kiszagol telegraph co ukA daganatos betegségek diagnosztizálása nem egyszerű feladat, sokszor már csak a rák előrehaladott állapotában kerül rá sor, pedig a gyorsaság nagyot javíthat a gyógyulás és túlélés esélyein. A kutyák ebben is segíthetnek.

   A kutyák igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt a napokban mutatták be egy orlandói szakmai konferencián – írta az MTI híre alapján az Infostart.hu.

   A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel. A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit – emelték ki a tanulmány szerzői.
   Heather Junqueira, a BioScentDX kutatója és kollégái négy beagle-t tanítottak meg arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között. A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat, és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.
   A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív (eljárás során nincs szükség sebek ejtésére) tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket – olvasható az Infostart.hu oldalon.