Oldalletöltések száma: 9494138
2019. július 20. szombat 13:43,
Illés napja van.

Mind többen küzdenek majd személyiségzavarral a sok internetezés miatt

szemelyisegzavar themighty comNapjainkban az emberek jelentős része a tanulás során, vagy munkája, ügyintézése részeként használ órákig számítógépet, majd amikor hazamegy mindezt szórakozásként teszi. Közben szinte folyamatosan kezében, keze ügyében van az okostelefonja, rajta az internetkapcsolattal.

   Dr. Zacher Gábor már most óvatosságra int, és a Smart konferencián tartott előadásában felsorolt néhány olyan példát, amelyek jól mutatják, mennyire teszi tönkre az életünket a digitális technológia. Folyamatos online jelenlét, mobiltelefon-függőség és személyiségzavarok tömege: csak rajtunk múlik, hogy meddig rosszabbodik a helyzet – írja a 24.hu.
 

   Dr. Zacher Gábor szerint 2019-ben már annyira össze vagyunk kötve a mobilunkkal, hogy szinte lehetetlen egy egész napig nem nyúlni hozzá. Ezt igazolja az is, hogy az emberek 25 százaléka reggel rögtön a telefonja után nyúl, 33 százaléka viszont először elmegy WC-re, aztán keresi csak meg a mobilját. Ezzel kezdjük és ezzel végezzük a napot, ami rengeteg nem várt problémát is felvethet.
   Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérésből kiderült, hogy a tizenévesek 45 százaléka szinte folyamatosan online van. Itthon ez a szám kevesebb, de nem sokkal, és valószínűleg nem is sokáig. A fiatalok közel 90 százaléka használja a telefonját közvetlenül elalvás előtt, ami rosszabb alvásminőséghez és stresszhez vezethet. A folyamatos megosztott figyelem és a kevesebb alvásidő pedig hosszú távon a mindennapi teljesítményben is meglátszik a szakember szerint
   A folyamatos online jelenlét olyan személyiségbeli zavarokat is okozhat, amelyeket a szakértők még mindig nem értenek pontosan: létezik egy snapchat diszmorfia (snapchat= pillanatfelvétel-csevegés, dismorfia = torzképződmény) nevű mentális betegség, amely nagyjából azt jelenti, hogy az iGennek, vagyis az online generációnak nevezett korosztály úgy akar kinézni, mint saját maga Snapchat-filterezett verziója, ezért pedig hajlandó kés alá is feküdni. Furcsának hangozhat, de egyre gyakoribb az ilyen eset, az amerikai plasztikai sebészek 70 százaléka találkozott már a jelenséggel – mondta el dr. Zacher Gábor a Smart konferencián tartott előadásában, amelyről a 24.hu tudósított.