Oldalletöltések száma: 9493986
2019. július 20. szombat 13:19,
Illés napja van.

Reménykedjünk, hogy szeptemberben nem fog fájni a fogunk

foghuzasA magyarok fogazata már kora ifjúságuktól kezdve legendásan rossz állapotú. Legalábbis a legtöbb hasonlóan fejlett ország polgáraiéhoz képest. Ez többnyire persze az egyének hibája, hiszen a legtöbben addig halasztják a beteg fog kezelését, amíg már csak a húzás marad megoldásként. Különösen aggasztó mindez azért is mert a szülők gyeremeik fogazatát is elhanyagolják.

   Most újabb csapás érheti viszont azokat, akik törődnek a fogaikkal és készülnek orvoshoz menni, a fogorvosok ugyanis sztrájkra készülnek – írta meg a 168óra.hu.

   Nem történt előrelépés, a kormányzat továbbra sem hajlandó azt a több tízmilliárd forintot betenni a fogászati kasszába, amennyi a közfinanszírozott praxisok orvosai szerint már évek óta hiányzik a finanszírozásból, és ami miatt sokszor annyi pénzt sem kapnak egy-egy beavatkozásért, amennyi fedezné az általuk megvásárolt alapanyagok és kellékek árát. Emiatt döntöttek úgy a fogorvosok, hogy szeptemberben két hétre kényszerszabadságra mennek – tájékoztatta a 168 órát Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke.
   Jelenleg egy háziorvos havi 1,7 millió forintot kap az államtól azért, hogy működteti a praxist és ellátja a betegeket, ugyanezért egy fogorvosnak alig 900 ezer forint jár, és ebből nemcsak a rendelő berendezését, saját magát és az asszisztenst fizeti, de a kezelések anyagköltsége is őt terheli. A rendszerből legalább 30 milliárd forint hiányzik. Amíg 2013-ban 187 üres fogorvosi praxis volt, mostanra – a statisztikából eltüntetett iskolafogászatokkal együtt – több mint háromszáz.
   Nagy Ákos szerint a megoldás az, hogy szinkronba kell hozni az ellátási csomagot és a finanszírozást, ezenkívül nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre, ami valójában népegészségügyi feladat, de az ellátórendszeren kérik számon. Amikor például elhangzik az a mondat, hogy „az OEP-es fogorvos csak húzni tud”, az annak a következménye, hogy hozzá lehet soron kívül bemenni azokkal az elhanyagolt fogakkal, amelyekkel mást már nem is lehet tenni – olvasható a 168óra.hu oldalon.