Oldalletöltések száma: 9494047
2019. július 20. szombat 13:28,
Illés napja van.

A keresést először a Magyar Nemzeti Névtérrel kezdjük majd

oszk budai var 444 huRégebben, ha valamit nem tudott az ember akkor leemelte a könyvespolcról a Tolnai világlexikonját, vagy más hasonlóan fontos és sok információt tartalmazó lexikont, de ma már oly gyorsan növekszik a tudnivalók száma, hogy ez a módszer elavult és a villámgyorsan frissülő neten találjuk meg amit tudni akarunk. Például a Wikipédiából.

   Most egy újabb információs forrás van születőben. A közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

   Magyar Nemzeti Névtér létrehozásával olyan internetes tudásbázis jön létre, amely okosabb, bővebb, pontosabb és megbízhatóbb, mint a Wikipédia – hangzott el a budapesti sajtótájékoztatón. Tüske László, az OSZK főigazgatója elmondta, hogy 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK kettős költözését, amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át, valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.
   2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is. A fejlesztési program részeként eddig többek között lecserélték az OSZK teljes számítógépes állományát, elkészült a Corvina-honlap, elindult a Kulturális Statisztikai Rendszer, valamint megérkeztek a digitalizáló eszközök is.
   A Magyar Nemzeti Névteret BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője, Szakadát István mutatta be, aki elmondta: az informatikai fejlesztés a különféle, eddig széttagolt adatbázisokban, katalógusokban és online lexikonokban szereplő személy-, földrajzi és testületi neveket teszi könnyen kereshetővé és elérhetővé egyetlen nyitott rendszerben.
   A rendszer fejlesztése jelenleg a béta verziónál tart, még hatalmas adatmennyiség vár feltöltésre. A kész Magyar Nemzeti Névtér mindenki számára nyilvánosan elérhető lesz.