Oldalletöltések száma: 10307562
2019. szeptember 23. hétfő 13:59,
Tekla és Líviusz napja van.

Aki amerikai vízumot szeretne, annak még a kommentjeire is kíváncsi a hatóság

vizum amerikai contramuro comSokakat vonz egy amerikai utazás, vagy éppen egy hosszabb ott-tartózkodás, de ehhez egy nem éppen könnyen megszerezhető vízumra is szükség van. Ráadásul az USA hatóságai most tovább szigorítottak ennek megszerzésén és még többet meg akarnak tudni arról az emberről, aki átlépi a korlátlan lehetőségek hazájának határát.

   Aki szeretne amerikai vízumot, akár hosszú, akár rövid távút, annak a jövőben meg kell osztania a hatóságokkal a közösségi oldalakon használt azonosítóit, továbbá az e-mail címeit és a telefonszámait, öt évre visszamenőleg – idézte a 444.hu a Bbc.com információját.

   Ezt korábban csak azoktól követelte meg az amerikai állam, akik fokozott ellenőrzést igényeltek, mert például terroristák által uralt területeken jártak. A hivatalban lévő amerikai elnök bevándorlás-ellenes kampánya keretében azonban a szigorú szabályokat kiterjesztik gyakorlatilag minden bevándorlási és nem bevándorlási célú vízumra. Diplomaták és hivatalnokok esetenként mentesülhetnek az új szabályozás alól, de azok szinte mindenkire vonatkoznak, vagyis mintegy 15 millió embert érintenek évente.
   Az amerikai vízumhoz már eddig is rengeteg adatot kellett megadni, beleértve akár a családtagokat, a munkahelyeket, a pénzügyi helyzetet és a lakóhelyet is. A további szigorítások bejelentésekor számos szakmai és civil szervezet tiltakozott, az American Civil Liberties Union például „hatástalan, ugyanakkor problematikus” lépésről beszélt.
   Hina Shamsi, a National Security Project igazgatója úgy véli, hogy az embereknek ezentúl azon kell aggódniuk, hogy amit a neten közölnek, azt félremagyarázza vagy félreérti egy kormányzati tisztviselő. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az értékelés egy részét vélhetően algoritmusok végzik majd. Az amerikai belbiztonsági minisztérium már eddig is használt algoritmusokat, amelyek a közösségi médiában kutattak terrorfenyegetés után, de például a Brennan Center friss felmérése szerint ezek aggasztóan pontatlanok voltak, és alapvetően alkalmatlannak bizonyultak adott posztok értelmezésében, a kontextus feltárásban – derül ki a 444.hu írásából.