Oldalletöltések száma: 10410426
2019. október 23. szerda 02:25,
Gyöngyi napja van.

Önt már átvilágította a bankja?

atvilagitas sapphirecheck comJó ideje tudjuk, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott átvilágításokat el kell végezniük a bankoknak úgy a céges, mint a magánügyfelek esetében. A legnagyobb hazai pénzintézet munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az érintett ügyfeleket levélben értesítik a kötelezettségről.

   Egyre fogy az idejük a banki ügyfeleknek, hogy pótolják az eddig elmaradt adategyeztetést – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti bank közös közleményében. Mint írják, a banki ügyfelek legkésőbb június 26-án még pótolhatják az eddig elmaradt azonosítást.

   A közlemény szerint Magyarországon a bankok több mint 10,6 millió pénzforgalmi számlát vezetnek, jelentős számú bankszámlánál a tulajdonosi adatok azonban továbbra is frissítésre, kiegészítésre szorulnak. Amennyiben legkésőbb június 26-án nem történik meg az adategyeztetés és a szükséges nyilatkozattétel, úgy a hiányzó adatok pótlásáig a számlák használatát a pénzintézetek a jogszabályok alapján korlátozzák. Ha az ügyfél később végrehajtja a szükséges átvilágítást, a bankszámlát érintő blokkolást az adott pénzintézet feloldja.
  Az adategyeztetési kötelezettség a lakossági ügyfeleknél azokra a számlatulajdonosokra vonatkozik, akik bankkapcsolatukat 2017. júniusa előtt létesítették, és bankjuk még nem rendelkezik a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányaik másolatával, esetleg változás következett be személyi adataikban, illetve kiemelt közszereplőnek minősülnek. A jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése, valamint a kiemelt közszereplői státuszról való nyilatkozattétel.
   Az adatok megadására többféle lehetőség is rendelkezésre áll: személyes bankfióki ügyintézés, a hiányzó dokumentumok postai feladása vagy e-mailes megküldése. A lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain érdemes tájékozódni – derül ki a közleményből.