Igen jó az idei szúnyogtermés, eddig az irtásuk sem nagyon tizedelte meg őket

szunyogriaszto delabahia com arA múlt hét végén futókat, teniszezőket támadtak sűrű rajokban az agárdi Parkerdőben a szúnyogok, akik ellen szinte lehetetlen volt védekezni. Nem jártak jobban a strandolók, a szabadságukat a szabadban tölteni akarók sem a késődélutáni, esti órákban, a vérszívó rovarok ugyanis hatalmas számban dolgoztak azon, hogy ezen a nyáron senki se érezze jól magát üdülés, kikpacsolódás közben.

   Elképesztő mértékű, már a mindennapi életet zavaró vérszívó inváziót tapasztaltak a Velencei-tó térségében élők, nyaralók, kirándulók az elmúlt napokban. Június elején mintegy 2000 hektáron megtörtént a központi szúnyoggyérítés Gárdony, Nadap, Sukoró és Pákozd térségében, másfél hete pedig 1249 hektáron Kápolnásnyék, Velence, Zichyújfalu és Tác fölött – írta a Feol.hu.

   A szúnyogok számának csökkentése érdekében a következő központi gyérítésre csak körülbelül egy hónap múlva lehet számítani, ezért a Velencei-tó térségének több önkormányzata is úgy döntött: összefognak. Így tehát a tókörnyéki települések közül Gárdony – Agárd és Dinnyés –, Kápolnásnyék, Pákozd, Velence, Vereb, valamint Zichyújfalu polgármesterei az érintett önkormányzatok költségén soron kívüli gyérítést kértek.
   A gyérítéssel kapcsolatos igényüket a központi feladatot is ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz nyújtották be. Mint az a Fejér Megyei Hírlap megtudta, sokba kerül ez az önkormányzatoknak, ugyanis hektáronként 1250 forint lesz és ezúttal 2800 hektáron kérték a földi, kémiai gyérítést, amelyre hamarosan sor kerül..
   A helyzetnek vélhetően a szúnyogriasztókat gyártó, forgalmazó cégek örülnek gyedül hiszen a hírek szerint olyan hatalmas lett az igény e szerek iránt, hogy a tókörnyéken többfelé hiánycikké is váltak. Ha a mostani gyérítés sem hat a kellemetlen rovarokra és nem lesz kevesebb a szúnyog a tókörnyéken, akkor az erősen befolyásolhatja a most kiteljesedő turisztikai szezon sikerességét is.