Oldalletöltések száma: 10402868
2019. október 17. csütörtök 17:48,
Hedvig napja van.

Biztosan nem ez a méreg lesz a csodaszer a bajainkra

cseppek youtube comjpgVannak, akik bármennyire is rosszul érzik magukat, még a sokszorosan kipróbált gyógyszereket sem veszik be, ellene vannak minden szernek, míg mások sokfélét kipróbálnak bajuk elhárítása érdekében még olyanokat is, amelyeket csak a szomszéd, vagy egy rokon ajánl nekik. Ilyen lehet az MMS is.

   Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp – hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett közös közleményében a tisztifőorvos és a kormányhivatal.

   Az MMS (Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement) elnevezésű készítményt súlyos megbetegedésekre, többek között HIV és rák kezelésére javasolják a forgalmazói, az országos tisztifőorvos azonban azt ajánlja, hogy az emberek ne használják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 18 ország esetében tud káros hatásokról, köztük súlyos következményekről, halálos kimenetelű esetről is a szer használatához kötődően. Magyarország egyelőre nincs ezek között az országok között, de a szer nálunk is elérhető.
   A WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban. A termék a nátrium-klorit (NaClO2) 28 százalékos oldata, amelyet általában aktiváló folyadékkal – legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel – együtt is forgalmaznak. A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak. A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő.
   A tisztifőorvos és a kormányhivatal figyelmeztet, hogy a szer súlyos tüneteket okozhat. Az MMS cseppek fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt, súlyosabb esetben methemoglobinémiát (a hemoglobin vasionjának átalakulása miatt csökkent oxigénmegkötő képesség következtében fellépő légzési nehézség, illetve fulladás), hemolízist, a vörösvértestek szétesését és veseelégtelenséget okozhat.
   Ahogy írták, a WHO-nak tudomása van egy MMS2 névre hallgató termék árusításáról is. Ezek kalcium-hipoklorit port tartalmazó kapszulák, bár az MMS2-vel kapcsolatos megbetegedésekről a WHO-nak egyelőre nincs információja – derül ki a közleményből.