Elege van az uniónak az álhírekből

fakenews campaignlive co ukA közösségi felületeken valóságosnak tűnő hírportálok igazinak látszó „híreit” osztják meg tömegesen a felhasználók, és teszik mindezt a legnagyobb jóindulattal, hiszen honnan is tudhatnák, hogy ami oly igaznak és elképzelhetőnek tűnik, az csak egy az álhírek végtelen sorában.

   Az Európai Bizottság úgy látja, hogy mindössze részleges előrelépést értek el az álhírek visszaszorításában az utóbbi évben a legnagyobb online platformok, például a Facebook, a Google és a Twitter.

   A kiterjedt, automatizált propaganda és dezinformáció továbbra is jelen van. Többet kell tenni ez ellen, nem fogadhatjuk el ezt új normaként – írták az uniós biztosok közös közleményükben.
   Az uniós biztosok méltatták az érintett cégek elkötelezettségét az átláthatóság, illetve a kutatókkal, a tényellenőrzőkkel, a tagállamokkal való együttműködés mellett. Ugyanakkor rámutattak, hogy jelentős eltérések vannak a vállalatok eredményei között, az általuk közzétett értékelések pedig nem adnak igazán képet a végrehajtott intézkedések hatásairól, továbbá a rendszeres adatközlés is elmaradt a részükről.
   Jelentésében a Facebook például arról számolt be, hogy 2019 első negyedévében mintegy 2,2 milliárd hamis profilt távolított el, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Azt nem tudni, hogy ezek közül hányat regisztráltak az Európai Unióban.
   A brüsszeli testület tavaly egyfajta önkéntes magatartási kódexet állított össze a közösségi média szereplőire vonatkozóan, amely az aláírók, köztük a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla és a Twitter számára határozottabb fellépést írt elő az álhírek terjedése ellen.
   Korábban arra figyelmeztetett a bizottság, hogy amennyiben ez az önkéntes megközelítés kudarcot vall, akkor törvényileg szabályozhatják a területet. Szakemberek szerint ez nagy küzdelemnek ígérkezik az ellenérdekelt felek között.