Oldalletöltések száma: 10635959
2020. február 22. szombat 23:03,
Gerzson napja van.

Kevesebbet villogtak idén, mint korábban, most öt hónapig pihennek

velenceitavi viharjelzo peca huBiztos jele a tél közeledtének, hogy a nagy tavaink viharjelzői téli pihenőre vonultak. November 1-jétől már nem érdemes nézni, hogy mire figyelmeztetnek a viharjelzők, mert a villogó szerkezetek nem működnek jövő tavaszig.

   Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön az ország nagy tavainál, idén a szolgáltatás bekapcsolására a sokéves átlagnál jóval rövidebb ideig volt szükség – közölte a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem közös közleményben az MTI-vel.

   Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltet velencei-tavi, balatoni, és Tisza-tavi vihar-előrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosította. A rendszer a Velencei-tónál 4, a Balaton körül 31, míg a Tisza-tónál 5 fényjelző lámpaegységből áll, ezeket a Balatonnál további mobilegységek is kiegészítették.
   A közlemény szerint 2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására mind a Velencei-tónál, mind a Balatonnál. Nyáron a zivataros időjárás miatt viszonylag sokszor kellett bekapcsolni, de csak rövid időkre.
   A viharjelzési szezonban a csapadék mennyisége összességében nem tért el jelentősen a sokéves átlagtól, bár májusban a Balatonnál csaknem kétszer annyi eső esett, mint amennyi a megszokott. Az április és a május még hűvös volt, de a nyári hónapokban az átlagnál több fokkal magasabb középhőmérsékletet mértek. A nyár legmelegebb napja július elseje volt, ekkor Fonyódnál 36,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.
   A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések a siófoki viharjelző obszervatóriumban készültek. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása is onnan történt – áll a közös közleményben.