Oldalletöltések száma: 10636016
2020. február 23. vasárnap 00:08,
Alfréd napja van.

Tavaly negyven százaléka megmaradt, pedig a legjobb védekezés az influenza ellen

oltas influ sbs com auAhogy mifelénk ez megszokott, e téren is kettészakad az ország. Vannak, akik kategorikusan elutasítják az influenza vírus elleni oltásokat, mások pedig már be is jelentkeztek érte a háziorvosuknál.

   A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető – hangzott el kedden egy sajtótájékoztatón, Budapesten.

   Miután járvány még nincs az országban, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel járó megbetegedés, és az esetek kisebb részében a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára szorul, de szélsőséges esetben bele is halhat a fertőzésbe.
   Idén is a hatvan év felettieken túl a rizikócsoportba tartozók, például a várandós kismamák, cukorbetegek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg ingyenesen a védőoltást. Rajtuk kívül ajánlott a térítésmentes védőoltás beadatása az egészségügyi intézményekben, valamint az állattartás területén dolgozóknak is.
   Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás, a szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére, az 5., 6. naptári hétre várják. Az influenza elleni védőoltás idén is három komponensű, két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, így az megbetegíteni nem tud. Miután az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért kell évente, még a járvány előtt újra kérni az oltást.
   A felnőttek számára térítésmentes 1,3 millió adag vakcinán kívül négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti (de fél évnél idősebb) gyerekek oltására is. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy aki az idei influenzaszezon idejére tervezte a gyermekvállalást, annak is ajánlott most a védőoltás beadatása.