Oldalletöltések száma: 10636004
2020. február 22. szombat 23:50,
Gerzson napja van.

Kilencvenezren mennének külföldi nyelvi táborba, de ehhez még pályázniuk kell

londoni varoskep csalad huA kormányfő legutóbbi, februári évértékelőjében a diákok számára bejelentett és ingyenesnek ígért kéthetes külföldi nyelvtanfolyam valószínűleg sokaknak jelent majd nagy kalandot. Hogy beszélni is tanulnak-e az általuk választott idegen nyelven, az már részben rajtuk is múlik.

   Februártól jelentkezhetnek a 9. és 11. osztályos diákok a külföldi nyári nyelvi kurzusra – derült ki szerdán a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. November 30-tól elérhető lesz a honlap, ahol szerepelnek a programban részt vevő külföldi nyelviskolák, február 1-jétől pedig az az online felület, ahol pályázhatnak a diákok.

   A gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló nappali tagozatos diákok az első idegen nyelvként választható angol, német, francia és kínai nyelvet tanulhatják intenzív kéthetes nyelvi kurzuson. A kurzushoz választható célországok az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria és Kína.
   A honlapokat a Tempus Közalapítvány kezeli, és ők felelnek a teljes program lebonyolításáért is. Pályázni, a programban részt venni, a nyelvtanulási támogatásban részesülni kizárólag az ő pályázati felületükön keresztüli jelentkezéssel lehet majd, egyéb közvetítő szervezet, cég, nyelviskola nincs bevonva a program lebonyolításába.
   A közalapítvány már korábban felvette a kapcsolatot külföldi nyelviskolákkal, és folyamatosan egyeztetve igyekeznek a legjobb kurzusokat biztosítani a fiataloknak. A program költségvetési forrásból előfinanszírozott. A kormány állja az utazás, a nyelvi kurzus, az ellátás, a szállás és a transzfer költségeit, és zsebpénzt is biztosít a fiataloknak.
   Október 10-én lezárult az igényfelmérés, a programra jogosult 140 ezer diák közül 90 ezer jelezte, hogy részt venne a nyári nyelvtanulási kurzuson, de ez a létszám változhat, hiszen a fiataloknak pályázatot kell benyújtaniuk.
   A felmérés alapján 81 ezer diák csoportosan, 9 ezer pedig egyénileg utazna. A fiatalok 80 százaléka az angol, 17 százalékuk a német és 3 százalék a francia nyelvi kurzusokat választaná. Egy diákra jutó összes költség 2000 euró lesz.
   A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a programban azok a diákok is részt vehetnek, akiknek már van B2-es komplex nyelvvizsgájuk vagy sikeres osztályozó vizsgát tettek.